PROŠIRENJE ČLANSTVA

Srbija blokira ulazak Kosova u forum EUSAIR. Priština traži pomoć Hrvatske

EUSAIR je strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju, forum putem kojeg deset zemalja surađuje u projektima s područja prometa, turizma i zaštite okoliša

Priština, glavni grad Kosova

 Peter Forsberg/Alamy/Alamy/Profimedia/Peter Forsberg/Alamy/Alamy/Profimedia

Kosovo se želi priključiti Strategiji EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), forumu putem kojeg deset zemalja surađuje u projektima s područja prometa, turizma i zaštite okoliša, te se nada podršci Hrvatske koja iduće godine preuzima predsjedanje forumom.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino sastale su se od 16. do 18. svibnja u Tirani gdje su zajedničkom deklaracijom pozvale na proširenje Europske unije na zapadni Balkan.

U Tirani je boravila i delegacija Kosova predvođena ministrom lokalne samouprave Elbertom Krasniqijem koja nije bila na tom susretu, ali se sastala s predstavnicima Europske komisije.

Kosovo, koje je 2008. jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije, zasad sudjeluje samo u prekograničnoj suradnji sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom u sklopu IPA programa koji zemljama potencijalnim kandidatima i kandidatima omogućuje korištenje novca iz EU fondova.

“Formalno sam bio pozvan u Tiranu kako bih govorio o našem iskustvu te sam imao priliku reći da jadransko-jonska inicijativa može biti kompletirana tek jednom kada sve zemlje uđu”, kaže Krasniqi u razgovoru za Hinu.

“Ta inicijativa nudi mogućnost razmjene i zajedničkih benefita u turizmu, zelenoj agendi i mobilnosti, a to je važno svim zemljama. Također nudi europsku perspektivu”, dodao je.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, osnovala je 2014. Strategiju EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), forum koji okuplja četiri zemlje članice Europske unije i šest zemalja izvan, a koje sve izlaze na Jadransko i Jonsko more ili se nalaze u njegovom zaleđu.

Ta strategija nastavak je ranije uspostavljene inicijative za približavanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Europskoj uniji.

“Legitimno je da budemo dio toga. Time bi i naši građani dobili dodatne prilike”, napominje Krasniqi.

Regionalne i lokalne vlasti, sveučilišta i kompanije iz članica i nečlanica EU-a prijavljuju se za zajedničke projekte u prometu, energetici, zaštiti okoliša i turizmu te za njih dobivaju novac iz EU fondova.

Da bi Kosovo ušlo u EUSAIR potreban je pristanak svih zemalja članica foruma, no Srbija blokira ulazak.

Osoba iz Europske komisije koja je sudjelovala u razgovorima u Tirani kaže da je Kosovo zatražilo ulazak.

“No njihov ulazak ne ovisi o nama nego o jednoglasnom pristanku svih članica EUSAIR-a. Kosovska vlada razumije da će trebati pričekati da se normalizira situacija”, rekla je ta osoba iz Europske komisije pod uvjetom anonimnosti.

Posljednja zemlja koja je postala članica EUSAIR-a bio je San Marino u veljači 2022. a Sjeverna Makedonija se priključila godinu dana ranije.

“EUSAIR bi se mogao dalje proširiti”, kaže osoba iz Europske komisije.

Srbija je od Albanije, domaćina foruma, zatražila da promijeni napisani status uz ime Kosova u programu vezanom za susret s Europskom komisijom, rekla je druga osoba iz Europske komisije.

Posjet delegacije Kosova nije bilo naveden u materijalima podijeljenim novinarima.

Zemlje se abecednim redom mijenjaju u predsjedanju EUSAIR-om pa je Albanija predala predsjedništvo BiH koja će održavati aktivnosti sve do 31. svibnja 2023. godine.

Nakon toga će Hrvatska preuzeti jednogodišnje predsjedanje.

“Bit će teško tijekom predsjedanja BiH, no nakon toga je realan trenutak da postanemo članica”, kaže Krasniqi. “Proces pristupanju EUSAIR-u je jasan, to je konsenzus svih zemalja, a Srbija je jedna od njih. Moramo se sastajati i pronaći pravo rješenje”, dodao je.

U Tirani se kosovska i srpska delegacija nisu sastale i razgovarale.

“Još jednom ćemo staviti u sjedište svoje agende našu želju za ulaskom u EUSAIR, nastojat ćemo to ispregovarati. Ne bi se trebalo oduzimati pravo Kosovu da bude dio toga. Ideja ove inicijative je uključivost, a ne isključivost i izolacija”, napominje Krasniqi.

Dodaje da Kosovo ima odlične projekte sa susjednim zemljama poput Albanije i Crne Gore te da je šteta što nema takve i sa Srbijom, ali i sa zemljama EU-a poput Italije.

“Vjerujemo da će Hrvatska podržati aspiraciju Kosova. Nadamo da bi smo tijekom hrvatskog predsjedanja mogli službeno postati partner”, kaže Krasniqi.

U Tirani je na sastanku deset zemalja, zatvorenom za medije, sudjelovala državna tajnica hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Kaže da se na sastanku državnih tajnika i ministara nije razgovaralo o članstvu Kosova u EUSAIR-u.

“Ali vi znate da je interes Hrvatske, i njen poznati stav, da Kosovo itekako treba biti uključeno u sve integracije i sve inicijative, pa i međunarodne organizacije”, rekla je Metelko-Zgombić hrvatskim novinarima.

“Ja očekujem da će u neko skorije vrijeme Kosovo biti u mogućnosti učiniti korak naprijed u tom smjeru”, dodala je neposredno nakon sastanka.

Neovisnost Kosova priznale su 22 od 27 zemalja EU-a. Među pet koje ga nisu priznale je Grčka, također zemlja EUSAIR-a.

“Ovdje je riječ o stvarno važnim i konkretnim projektima za građane, koji dižu standarde. Ti projekti su u interesu svih”, rekla je Metelko-Zgombić o EUSAIR-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 15:24