ARKANOVA UDOVICA

Srbija bruji o filmu koji iznosi pravu istinu o kriminalnoj prošlosti Cece Ražnatović, pokušala ga je zabraniti

N1 televizija u najavi emisije istaknula je da je ona postala nedodirljiva institucija, poput svete krave u Indiji
Prizor iz epizode
 N1 televizija

Na N1 televiziji u Srbiji u utorak navečer prikazana je osma epizoda političkog serijala 'Junaci doba zlog' pod nazivom 'Srpska majka' koja progovara o liku i djelu Svetlane Cece Ražnatović.

Autorica Jovana Polić je u jednosatnoj epizodi podsjetila na kriminalnu prošlost pjevačice i udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Bilo je riječi o Arkanu, njegovoj ulozi u ratovima 90-ih, njegovu ubojstvu, kao i o tome kako je od svoje supruge napravio najslušaniju pjevačicu u Srbiji i šire.

U emisiji se govori i o njezinim vezama sa zloglasnim Zemunskim klanom, njezinu uhićenju nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, financijskim malverzacijama oko prodaje nogometaša Arkanova nogometnog kluba Obilića, planovima za otmicu vlasnika Pinka Željka Mitrovića i drugim detaljima njezine kriminalne prošlosti.

Odvjetnički tim Svetlane Cece Ražnatović pokušao je zaustaviti emitiranje uputivši zahtjev produkcijskoj kući JSP, koja stoji iza serijala. Zatražili su da se ne emitira emisija o njihovoj klijentici zaprijetivši da će u suprotnome pokrenuti odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitili njezin lik i djelo.

N1 televizija je u najavi nove epizode serijala, koji je dosad portretirao likove poput Ivice Dačića, Aleksandra Vulina i Milorada Vučelića, istaknula je da je Ceca u Srbiji postala nedodirljiva institucija, poput svete krave u Indiji, ističući da je to dobrim dijelom zahvaljujući mitu koji su tamošnji novinari gradili o njoj. Spominju da su od nje napravili "heroinu s aureolom udovice srpskog domoljuba". U opisu epizode poručili su da nema medija u zemlji koji nije redovito iznosio detalje životopisa, kako su je redovito predstavljali, "simpatične siromašne djevojke iz srbijanske zabiti kako osvaja svijet, živi srpski košmar i ostvaruje američki san, plijeni glasom i oblinama, srlja iz zabranjene ljubavi u vezu s tipom kojega će ubiti suparnički klan, udaje se za misterioznog kriminalca koji je, bez obzira na ratne zločine i srpski domoljub, te postaje brižna majka koja odgaja djecu kojoj su ubili oca". Nakon zatvora postaje "majka nacije i simbol srpstva", ističe se u najavi epizode.

Jovana Polić je u razgovoru za portal Nova.rs govorila što je po njezinu mišljenju problematično u emisiji te zbog čega pjevačica ne želi da se emitira.

- Ako je za nju bilo što uznemirujuće, to nema nikakve veze s autorskim radom iza kojega stojimo Sanja Lončar, Slaviša Lekić i ja. Kada vi reagirate prije nego što je montiran ijedan kadar emisije, prije nego što je ijedan sugovornik snimljen, prije nego što je napisano ijedno slovo scenarija, onda je sasvim jasno da vas ne uznemirava sadržaj emisije, nego sadržaj vlastite biografije, rekla je.

Istaknula je da nitko u bilo kojem demokratskom društvu na svijetu ne može očekivati 'zaustavljanje' slobode govora i medijskih sloboda.

Između ostalog je izjavila da je Ceca umišljena veličina koja se osjeća toliko moćno da bahatost trenira na novinarima i medijima, a da je njezin aktualni zaštitnik predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prije emitiranja emisije na društvenim mrežama se oglasila pjevačica Jelena Karleuša, napisavši da je odbila poziv za sudjelovanje u snimanju.

- Odbila sam zato što ja o tome govorim javno već 20 godina, a narod je tek sada ‘otvorio oči’ i shvatio tko je ta žena. Ona je najveća sramota srpskog naroda jer ju je narod nazvao ‘srpskom majkom’, a ona je bila sve, samo ne majka. Bliska suradnica ubojica, otmičara, ratnih zločinaca, ubojica premijera. Lista je stravična. Imala sam mu*a 20 godina javno govoriti o tome, dok su me plaćeni mediji sotonizirali i zabranjivali. Sada kada je nebitna, ne želim sudjelovati u bolnom padu te žene. Ali svakako ga je zaslužila, napisala je Karleuša.

N1 je dokumentarac nakon emitiranja u svojem programu postavio i na svoj kanal na YouTubeu. Možete ga pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:27