‘ZAVJERA ŠUTNJE‘

Srbija bruji o smrti istaknutog političara, oglasio se i bivši šef sigurnosne agencije: ‘Klizimo u propast‘

Da je tijelo Vladimira Cvijana izvučeno iz Dunava još u siječnju 2018. nije bilo poznato sve do ovog tjedna
Vladmir Cvijan
 Medija Centar Beograd

Odvjetnik Vladimir Cvijan ne tako davno bio je među istaknutijim političarima u Srbiji. Od 2008. do 2010. godine bio je savjetnik tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, obnašao je i dužnost generalnog tajnika Predsjedništva Srbije, potom je napustio Tadića, ušao u SNS i postao njihov zastupnik u Skupštini Srbije, da bi početkom 2014. naprasno nestao iz političkog i javnog života.

Nekoliko mjeseci nakon što je napunio 41 godinu Cvijanovo tijelo izvučeno je iz Dunava, dva kilometra od Pančevačkog mosta. To se dogodilo u siječnju 2018. godine, a mediji u Srbiji tu informaciju nisu znali (ili obznanili) sve do ovog tjedna.

Kako je moguće da mladi čovjek koji je svojedobno bio u samom vrhu vlasti osvane mrtav na obali rijeke, a da o tome portali ne objave ni retka, da u novinama ne izađe osmrtnica, da o njegovoj smrti šute bivši kolege iz Srpske napredne stranke, da se nije oglasila Odvjetnička komora, pa čak ni obitelj pokojnika, pitanje je koje si danas postavlja srbijanska javnost.

Tek je ovog tjedna portalu Nova.rs iz Instituta za sudsku medicinu te iz Odvjetničke komore Srbije potvrđeno da je Cvijan doista preminuo - prije 38 mjeseci. Teško je locirati tko je uopće pokrenuo priču o sudbini čovjeka o kojem se godinama malo toga znalo, ali zasad se čini da je stvar zakotrljao Srđan Milivojević, bivši zastupnik Demokratske stranke. On je prošlog mjeseca u emisiji “Bez cenzure” na lokalnoj televiziji u Zrenjaninu pozvao javnost da se zapita gdje je nestao Cvijan, a za portal Nova.rs kaže da je vijest o njegovoj smrti imao znatno ranije.

- Neobično je da jedna tako poznata politička ličnost umre, a da to nitko ne zna i da o tome nitko ne piše. Ja sam to čuo mnogo ranije. A kako, to ću zadržati za sebe - rekao je Milivojević i dodao da je tome obavijestio i neke "pouzdane i hrabre novinare".

Službeni nalaz

Nakon što su neovisni mediji u Srbiji namirisali priču i otkrili da je Cvijan doista umro, službenu potvrdu o smrti u utorak je dalo i Više javno tužilaštvo. U priopćenju medijima rekli su da je njegovo tijelo pronađeno 5. siječnja na desnoj obali Dunava. Odmah je naložena obdukcija, provela se toksikološka analiza, uskoro se utvrdio i identitet preminulog, a policija je sastavila zapisnik u kojem stoji da je Vladimir Cvijan, rođen 1976., umro "uslijed utapanja".

Tužilaštvo potom navodi da na tijelu nisu pronađene nikakve "mehaničke ozljede" i da je toksikološka analiza pokazala da nema osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo. Predmet je nakon toga arhiviran, kao i "50, 60 drugih svakog mjeseca", navode iz Tužilaštva. Smrt jednog od najbližih suradnika bivšeg predsjednika prošla je u tišini, a neobične okolnosti njegovog pronalaska su prešućene. Ili zataškane.

A u pomalo neobičnim okolnostima Cvijan je svojedobno i napustio politiku. Nakon što se 2010. razišao s Tadićem zbog "neslaganja oko izbora sudaca", ubrzo se učlanio u tada brzorastuću Srpsku naprednu stranku (SNS), koja je izrasla iz Šešeljevih radikala pučem koji su proveli Toma Nikolić i Aleksandar Vučić pa (uz blagoslov Europe) na valu razočaranja Tadićem povukla i političare i birače iz gotovo svih društvenih sfera. Na izborima 2012. Cvijan ulazi u skupštinu Srbije, Nikolić postaje predsjednik države, a Vučić sjeda u fotelju ministra obrane i prvog potpredsjednika vlade - i još važnije, preuzima vodstvo SNS-a.

Kritizirao Vučića

Već iduće godine Cvijan je shvatio da SNS, a posredno i Srbija, polako postaju Vučićevo leno te je u prosincu 2013. javno istupio protiv njega. Optužio je Vučića da na stranačkim tijelima prijeti uhićenjima istaknutih poduzetnika i političara, od Miodraga Kostića do Dragana Đilasa i da je SNS pretvorio u "sve ono protiv čega smo se borili". Uskoro je izašao iz stranke, a onda je poslao i otvoreno pismo Predsjedništvu SNS-a i samom Vučiću u kojem je plastično oslikao smjer kojim Vučić vodi stranku i Srbiju.

- Obećali smo fer izbore, a dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo vidjeli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja, a dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga tko drugačije misli, progon opozicije i namještena uhićenja... Dobili smo predsjednika SNS-a koji se boji, prijeti svakome tko drugačije misli i progoni mene, moje suradnike, simpatizere i savjetnike - poručio je Cvijan. Navodno je potom osnovao i svoju Republikansku partiju, koja nije zaživjela dovoljno dugo ni da uđe u registar političkih stranaka, i potom nestao iz javnosti.

Odvjetnik Ivan Ninić za portal Nova.rs rekao je da je Cvijana zadnji put vidio 2014.

- Bio je vrlo uplašen, uvjeren da ga prate, i rekao mi je da "promatram što će se dogoditi", kazao je Ninić.

Uloga u stvaranju SNS-a

Bivši zastupnik SNS-a i bivši čelnik Vojno sigurnosne agencije Srbije Momir Stojanović za Danas.rs kaže da treba istražiti koja je bila Cvijanova uloga u stvaranju i širenju SNS-a, naročito navodnog prikupljanja "donacija" od kontroverznog poduzetnika Stanka Subotića Caneta, ali i niza osoba iz kriminalnog miljea kojima se zauzvrat obećavalo pomilovanje predsjednika države.

- Indikativno je i da se o smrti Vladimira Cvijana nikada nisu oglasili članovi njegove najuže obitelji. Za mene, kao bivšeg člana sigurnosnog aparata, taj zavjet šutnje je veoma indikativan. Ovo je postala ludnica od zemlje. Klizimo totalno u propast, balon će uskoro eksplodirati - komentirao je vijest o Cvijanovoj smrti Stojanović.

Istragu Cvijanove smrti počelo je zahtijevati sve više osoba iz javnog života, a oglasio se i njegov bivši šef Boris Tadić koji je za "zavjeru šutnje" optužio kompletnu političku scenu, vlast, obitelj i prijatelje pokojnog.

Na kraju se pak oglasio i glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk koji tvrdi da je Cvijan počinio samoubojstvo:

- Kolega Vuk Cvijić je prije godinu dana saznao za taj slučaj i ono što je istraživao ga je dovelo do zaključka da je riječ o samoubojstvu. Tada smo odustali od čitave priče. Nismo željeli nanositi bol obitelji i petljati po nečijem životu. Sada se ponovo digla prašina, ali je sve otišlo u pogrešnom smjeru - zaključilo je Ćulibrk.

Rasvijetlila se njegova smrt ili ne, čini se da Cvijan nije bio posve u krivu kada je svojedobno rekao da se Srbija vraća u devedesete. Obračuni s mafijom (ili obračuni mafije, ovisno o tumačenju) i krvava ubojstva trenutno su glavne vijesti, Vučić potpuno kontrolira SNS, a preostalu opoziciju, koliko god slaba bila, tabloidi nemilice napadaju uz blagoslov vlasti. Kao što je Cvijan rekao Niniću prije 7 godina - promatraj što će se dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:48