VUČIĆ O UKRAJINI

‘Srbija će biti pod velikim pritiskom, već rade ‘vruće linije‘. Otkrit ću vam što traže od nas...‘

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da će Beograd biti pod priticima da uvede sancije Rusiji.

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, u povodu odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije "nije laka" te da će Beograd biti pod priticima da uvede sankcije Rusiji.

Vučić je u Monaku, gdje boravi u službenom posjetu, u ponedjeljak navečer za komercijalnu provladinu TV Pink rekao kako će pritisci na Srbiju poslije Putinove odluke biti mnogo veći nego ikada, sa zahtjevom da uvede sankcije Rusiji.

Već je, kako kaže, imao takve pozive i "vruće linije", poručivši da će Srbija "izdržati sve pritiske".

On je ocijenio da događaji vezani uz ukrajinsku krizu ruše kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta, a da Srbiju dovode u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, sigurnosne i ekonomske prirode.

"Kako će se tko ponašati i tko će što učiniti, to nitko ne može predvidjeti. Sve što smo znali do jučer danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jest da naša opredijeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora biti još snažnija i jača“, ocijenio je Vučić.

Vučić je istaknuo da Srbija ima snažnu ekonomiju i da će proći i kroz ovu međunarodnu krizu, "ne lako, ali lakše nego mnogi drugi" jer ima "stabilan fiskalni sustav".

Službeni Beograd ima bliske političke i gospodarske veze s Moskvom, a Kremlj ne priznaje samoproglašenu neovisnost Kosova, koje Srbija smatra svojim teritorijem, premda su od proglašenja 2008. Kosovo priznale vodeće zemlje Zapada, ali ne i pet članica Europske unije, te Vatikan.

Predsjednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je da u pogledu ukrajinske krize "ima dovoljno prostora za diplomaciju, ali da je diplomacije sve manje", naročito ako uslijedi ofenziva ukrajinskih snaga.

„Promatrajući s pozicije državnika Srbije, moram reći da smo svi veoma zabrinuti zbog ove situacije. Svjesni smo da imamo probleme u vezi s teritorijalnim integritetom, te da će se na nas vršiti pritisak da se opredijelimo prema nekim mjerama koje se budu poduzimale"', rekao je Dačić za provladinu komercijalnu TV Happy. On je ocijenio kako je za Srbiju važno "da gleda svoje interese", kao i "da ne naruši prijateljske odnose sa Rusijom“.

Bez obzira na pritiske, srpski narod nikad neće stati na stranu onog tko je neprijatelj ruskom narodu, ocijenio je Dačić, navodeći kako je "lako započeti ratove na tuđim teritorijima". On je poručio da Srbija "'svakako neće krvaviti ruke u bratoubilačkom ratu".

Istodobno, vođa radikala (SRS) i osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj je "od srca" čestitao predsjedniku Rusije "na odluci o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike".

Šešelj je u priopćenju poručio da "Srbija ni pod kojim uvjetima ne smije podleći pritisku i pridružiti se zapadnim sankcijama prema bratskoj Rusiji".

Premda je SRS izvanparlamentarna stranka, Šešelj navodi da će se u Skupštini inicirati priznanje dviju separatističkih republika, te i Krima i Sevastopolja, "kao sastavnih dijelova Rusije".

Kao što smo ranije danas izvijestili, beogradski tabloidi, od kojih pojedini izravno podržavaju vladajuće u Srbiji, različitim su naslovnicama danas popratili odluku Kremlja o priznanju dviju samoproglašenih republika, uglavnom konstatirajući da je Putin odlučio priznati Donjeck i Lugansk.

Esktremno drugačiji od svih je "Informer" u kojem dominira naslov "Ukrajina napala Rusiju", te podnaslov da je ruski predsjednik poslije granatiranja graničnog punkta kod Rostova "zapovjedio vojsci da uđe u Donbas i Lugansk".

"Večernje novosti" navode da je "Rusija ušla u Donbas i Lugansk" i ocjenjuju da je "rat sve bliži".

Srbijanski predsjednik ocijenio je da, gledano po naslovima, "u 80 posto medija ne postoji nikakva objektivnost, već su - šta god da se događa - na ruskoj strani", te da je "ostalih 20 posto na zapadnoj strani".

"U takvim uvjetima velike političke ostrašćenosti svi sebi nanosimo štetu, umjesto da budemo svoj na svome i da se kroz veliku svjetsku krizu izvučemo samo sa ogrebotinama", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:55