VRAĆAJU VOJNI ROK

Srbija dijeli puške rezervistima: ‘Dobit će manje kamate i prioritet kod upisa djece u vrtić‘

Na obuku će svi državljani Srbije koji su ga propustili od 2011. godine?

Srpska vojska (ilustracija)

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Aleksandar Vučić i nedavno osnovana - punih sedam mjeseci nakon izbora - nova srbijanska vlada, koja se još nije niti uhodala, već najavljuju ponovno obvezno uvođenje vojnog roka, redovno pozivanje u rezervu, pa čak i to da se rezervistima starijima od 30 godina "po kućama" zaduži puška. To je na TV Blicu obznanio novi ministar obrane i potpredsjednik vlade Miloš Vučević, jedan od najbližih Vučićevih suradnika.

Podsjetimo da je predsjednik Vučić već najavio da će za godinu, godinu i pol sadašnja šefica vlade Ana Brnabić predati premijersku štafetu baš Vučeviću (ako se Vučić ne odluči na još jedne prijevremene izbore). Miloš Vučević najavio je da se još ne zna koliko bi trajao vojni rok, odnosno obuka - tri tjedna, tri mjeseca ili "neki drugi period".

No, obuku bi moralo proći i svih onih 12, 13 generacija od 2011. godine kad je u Srbiji ukinuto obvezno služenje vojnog roka jer su mnogi od njih, kako kaže Vučević, "vojno nesposobni" te ne znaju kako "navući uniformu", niti se služiti oružjem. Vučević je najavio "stručnu raspravu" o vraćanju vojnog roka i potvrdio da će se on "apsolutno vratiti".

Ideja o ponovnom vraćanju vojnog roka počela se spominjati 2020. godine zbog činjenice da je Srbija praktički okružena zemljama NATO-a. Naime, Srbija graniči s osam država, od kojih je šest članica NATO-a - Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, a na Kosovu, koji formalno nije član Sjevernoatlantskog saveza, nalazi se jedna od najvećih američkih baza u Europi, Bondsteel.

Jedino BiH nije u NATO-u, iako je to strateški interes Sarajeva. Srbija inzistira na svojoj vojnoj neutralnosti i odbacuje članstvo u NATO-u, ali se stalno naoružava. Kao jedan od razloga za ponovno uvođenje vojnog roka Vučević navodi i "intenciju da Kosovo osnuje svoje oružane snage", iako na to još uvijek nemaju pravo.

Srbijanski ministar obrane najavio je i povećanje plaća za sve zaposlene u vojsci, i to za 25 posto, te iznio još niz beneficija koje bi dobivali pripadnici vojske, ali i oni koji se redovito odazivaju na vojne vježbe. Osim odjeće, obuće, hrane i smještaja, pripadnik Vojske Srbije dobio bi i povoljnije uvjete prilikom kupnje stana ili podizanja stambenog kredita.

Svi oni rezervisti koji bi se redovito javljali na vojne vježbe imali bi "prednost pri zapošljavanju" i prioritet kod upisa djece u vrtić. "Tako bismo stimulirali ljude da se uključe u sustav obrane države", kaže Vučević. Kako bilo, čini se da Srbe ponovno očekuje služenje vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:57