SAMO DO 14H

Srbija djelomice postrožila mjere: Šoping centri, kafići i restorani tijekom vikenda rade do 14h

Vladi je preporučeno radno vrijeme šoping centara, restorana i kafića diljem zemlje tijekom vikenda skrati do 14 sati
Cijepljenje u Beogradu
 Andrej ISAKOVIC/AFP

Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa odustao je u petak od namjere da petodnevnim zatvaranjem svih ugostiteljskih objekata pokuša presjeći nagli skok broja novozaraženih, koji je već dva dana uzastopce veći od 3.000, te je preporučio nešto blaže mjere.

Vladi je tako preporučena odluka skraćivanja radnog vremena do 14 sati tijekom vikenda na teritoriju cijele zemlje za sve trgovinske centre, restorane i kafiće, koji se, poglavito u zimskim centrima, smatraju ključnim izvorištem zaraze.

Gradske vlasti Beograda, koji bilježi najveći postotak zaraženih na dnevnoj razini, usprotivile su se zatvaranju ugostiteljskih objekata, argumentirajući to tvrdnjom da "neće dopustiti" zatvaranje prijestolnice zbog toga što se u zimskim centrima "ne poštuju mjere i kafići rade do pet ujutro".

Srbija već tjednima bilježi četvoroznamenkastu statistiku zaraženih na dnevnoj razini, a posljednih se dana povećanje novih zaraza pripisuje povratku tisuća ljudi sa zimovanja, ali i neodgovornosti građana.

Vlasti su, uz angažiranje inspekcija i komunalne policije i policijsku asistenciju, znatno pooštrile kontrole poštivanja epidemioloških mjera.

Samo u posljednjih nekoliko dana zatvoreni su deseci ugostiteljskih objekata u kojima su kršena ograničenja radnog vremena, uz prekomjeran broja gostiju, jer je u nekoliko lokala zatečeno na stotine ljudi, pa su poduzimane i prekršajne i kaznene mjere.

Prema epidemilološkim podacima od četvrtka, uz još 15 žrtava korone, potvrđeno je 3.588 novih zaraza, u bolnicama su 3.832 pacijenata, od kojih 153 treba respiratore.

Koronavirus prvi put je potvrđen u Srbiji 6. ožujka 2020., a testiranjem 2,9 milijuna uzoraka registriran je 449.901 slučaj zaraze zaraženi, dok je umrlo ukupno 4.398 oboljelih.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja u kampanji imuniziranja koristi četiri odobrena cjepiva - Pfizer-BioNTech, ruski Sputnjik V, kineski Sinopharm te od početka ovog tjedna i AstraZenecino cjepivo, uzvezeno iz Indije.

Prema posljednjim službenim podacima, do četvrtka u 15 sati cijepljeno je 1.361.509 građana, od kojih je oko pola milijuna primilo i drugu dozu.

Srbijanski mediji izvijestili su kako bi idućeg tjedna u Beograd trebao stići i treći kontigent kineskog cjepiva s 500.000 doza, uz dosad već isporučenih 1,5 milijun doza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:02