DRAGOCJEN POKLON

Srbija donirala Crnoj Gori 2000 doza ruskog cjepiva, cijepljenje bi trebalo početi idući tjedan

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega - to je iskaz današnjeg velikog događaja", rekao je Krivokapić
 Savo Prelevic/AFP

Srbija je u srijedu navečer donirala Crnoj Gori 2000 doza cjepiva Sputnjik V, a u podgoričkoj zračnoj luci crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću uručila ih je predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić.

"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega - to je iskaz današnjeg velikog događaja", rekao je Krivokapić, nakon što je zrakoplov vlade Srbije s doniranim cjepivom sletio večeras u Podgoricu.

Donacija Srbije stigla je Crnu Goru uz službeno odobrenje Moskve, objavila je Radio-televizija Crne Gore (RTCG), navodeći da bi cijepljenje u Crnoj Gori trebalo početi sljedećeg tjedna.

Krivokapić je rekao da su cjepiva "najdragocjeniji poklon" koji su mogli dobiti i zamolio Brnabić da građanima Srbije prenese izraze zahvalnosti za donaciju Crnoj Gori.

image
Savo Prelevic/AFP

Brnabić je rekla da će Srbija uskoro poslati Crnoj Gori još 2000 doza.

"To je dovoljno da se cijepe zdravstveni djelatnici u crvenoj covid zoni i to je prva linija obrane koja će vam pomoći u borbi protiv korone", poručila je Brnabić.

image
Savo Prelevic/AFP

Ona je naglasila da je cilj donacija "otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju bratskih i prijateljskih država".

Srbija je 14. veljače donirala 4680 doza cjepiva Pfizer/BioNTech Sjevernoj Makedoniji i omogućila svom južnom susjedu da počne cijepiti stanovništvo prije nego što je planirano.

Vlada u Skoplju objavila je prošli tjedan da kupuje 200.000 doza cjepiva kineskog Sinopharma jer kasne isporuke cjepiva u okviru programa COVAX koji vode Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i savez za cjepiva GAVI.

Srbija je trenutno vodeća u regiji po cijepljenju stanovništva i druga u Europi poslije Velike Britanije, a prema posljednjim službenim podacima vlade u Beogradu, očekuje se da će, zaključno sa srijedom, premašiti milijun datih doza u prvom i drugom cijepljenju protiv covida 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:13