SUSRET U NOVOM SADU

Srbija i Slovenija suglasne: politički i gospodarski odnosi na najvišoj razini

Marjan Šarec (lijevo) i Ana Brnabić (desno)
 REUTERS

Srpsko-slovenski odnosi u politici i u ekonomiji na najvišoj su razini, a Slovenija će nastaviti podupirati Srbiju na putu prema Europskoj uniji, ocijenile su u utorak dvije vlade na sastanku u Novome Sadu.

Slovenski premijer Marjan Šarec istaknuo je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskom kolegicom Anom Brnabić da je Beogradu mjesto u Uniji.

Ljubljana zastupa stajalište da neproduktivni zastoj na tom putu ne pridonosi stabilnosti i da osim napretka zemlje kandidata na tom putu "mora postojati i proaktivni pristup EU“, istaknuo je.

Zahvalivši na potpori Slovenije eurointegracijama i inicijativi za uspostavu tzv. mini Shengena na zapadnom Balkanu, Brnabić je ocijenila odnosi Srbije i Slovenije "vrlo bliski“.

O tome svjedoči i činjenica da ni s jednom zemljom, izuzev Mađarske, Srbija nije imala toliko zajedničkih sjednica vlada, rekla je premijerka.

Slovenija je s investicijama od 1,1 milijardu eura među najvećim ulagačima u Srbiji. U slovenskim tvrtkama diljem Srbije radi oko 25.000 ljudi, a trgovinska razmjena u stalnom je usponu i za devet mjeseci ove godine dosegnula je više od 870 milijuna eura, oko tri posto više nego u istom razdoblju 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:18