IZBORI

Srbija na biralištima: Ankete Vučiću daju i do 60 posto, oporba ipak ulazi u Skupštinu

Prema istraživanjima, na rubu izbornog praga je ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji traži prekid svih pregovora s EU

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/ Cropix

Srbija danas izlazi na trostruke izbore - predsjedničke, parlamentarne i lokalne. Oni su tako "trojno" i osmišljeni da ne donesu praktički nikakvu promjenu i ostave Srbiju, na milost i nemilost, u rukama Aleksandra Vučića. S nepodnošljivom sigurnošću može se reći da nikakva iznenađenja neće biti (jedino tinja slabašna nada opozicije u Beogradu) i Aleksandar Vučić će nastaviti vladati i nakon desetak godina, koliko on zapravo vozi Srbiju. No, ako ništa drugo, ovaj put bi i nešto stvarne opozicije moglo ući u Skupštinu, kako bi se makar malo promijenila unisona provučićevska politička scena.

Vučić u prvom krugu

Prema nekoliko predizbornih anketa, Aleksandar Vučić će premoćno već u prvom krugu ostvariti pobjednički rezultat - smatra se da bi on mogao dobiti od 53 do čak 60-ak posto glasova, a iznenađenje može jedino biti što nakon ovakve kampanje i definitivnog zaokruživanja grotesknog kulta ličnosti, kakav nije imao ni Slobodan Milošević, ne dobiva još i više. Naime, nakon toliko spotova, nastupa na televizijama s nacionalnom frekvencijom te tekstova u tabloidima, ali i nekadašnjim perjanicama srbijanskog novinstva poput Politike, koji su ga pretvarali, u najbizarnijem i najtragikomičnijem smislu, u svevišnjeg spasioca i vrhunaravno biće, može se zapitati: zar samo 60 posto?

To je rezultat koji, dugoročno, možda pokazuje da ima nade za Srbiju. No, ove je izbore, osim bizarnih hvalospjeva Vučiću o tome da je Srbija najjača ekonomija Europe ili naslova poput "Vučić razgovara s Macronom - o tome ovisi sudbina čovječanstva" te otvorenog medijskog linča i mržnje te harange protiv prodemokratske oporbe, obilježio kao glavna stvar - rat u Ukrajini i potpuno svrstavanje Srbije na stranu agresora, odnosno Putina.

Naime, još prije samo koji mjesec činilo se da bi opozicija - građanska i ekološka - mogla nešto napraviti na izborima, s obzirom na tzv. ekološki ustanak koji je zbog rudnika litija bio zahvatio Srbiju i dosta načeo Vučića, ali onda se dogodio rat u Ukrajini, odnosno ruska agresija koja mu je vratila tlak na normalu i praktički donijela izbornu pobjedu bez obzira na ne baš sjajne Putinove rezultate u Ukrajini.

Tadićeva lista

Osim pobjede Vučića, i njegovu se SNS-u smiješi apsolutna većina u Skupštini, a tamo će se naći i Ivica Dačić, koji se nada novom premijerskom mandatu, jer je njegova kampanja imala baš takav slogan - "Ivica Dačić - premijer", čime je poslao jasnu poruku Vučiću. No, ovaj put u skupštinske bi klupe mogla i desna građanska opcija više stranaka okupljenih oko liste Ujedinjeni za Srbiju, koju vodi jedna od najnapadanijih političarki, koju su provučićevski mediji vrijeđali ne samo kao izdajnicu, kako se tepa cijeloj prodemokratskoj oporbi, nego i na nacionalnoj osnovi (ona je Rumunjka iz Vojvodine), Marinika Tepić. Njezina lista mogla bi biti po jačini i druga s 13 do 15 posto glasova.

No, zato im je "omanuo" Vučićev protukandidat na predsjedničkim izborima general Zdravko Ponoš, kojeg su mediji razvlačili tako da se praktički cijelu kampanju morao braniti od napada da će uvesti Srbiju u NATO, da je Hrvat ili da se nije borio u ratu za "Krajinu", da bi i on polako gubio podršku jer je u tim "pranjima" došao do toga da hvali osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

No, prema anketama, u Skupštinu bi mogle ući i lijevo-zelena koalicija Moramo i lista bivšeg predsjednika Borisa Tadića Ajmo ljudi, ali zabrinjava da bi se u skupštinskim klupama mogli naći i neonacistički ultradesničari poput Boška Obradovića, koji predvodi koaliciju Patriotski blok, u kojem su njegove proruske Dveri i niz manjih nacionalističkih, otvoreno retrogradnih i monarhističkih stranaka koje traže povratak kralja ili Milice Đurđević-Stamenkovski iz stranke Zavetnici, koja najavljuje ne samo da Srbija neće nikada uvesti sankcije protiv Rusije, nego da će ukinuti i one koje je Srbija uvela Bjelorusiji, i stranke, kao što je Nada, koje su uz Demokratsku stranku Srbije (DSS) i Miloša Jovanovića.

Listu desničarskih Suverenista, osim Dosta je bilo (DJB), čine i Zdrava Srbija Milana Stamatovića i Živim za Srbiju kontroverzne liječnice Jovane Stojković, koja je antivakserica, odnosno, kako ona kaže, "za slobodu izbora". Na rubu je i Vojislav Šešelj, koji je zatražio da Srbija odustane od pregovora s EU te se politički, ekonomski i vojno potpuno veže uz Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:40