POLITIČKE UCJENE

Srbija neće dobiti datum početka pregovora s EU dok ne popusti u sporu s Kosovom

Ispunjenje akcijskog plana i obaveza prema Haaškom sudu za Srbiju padaju u drugi plan sve dok sjever Kosova bude stavljen pod kontrolu vlasti u Prištini
 AFP

BEOGRAD - Pojedini predstavnici EU i SAD zatražili su u neslužbenim razgovorima od srpskih vlasti da sjever Kosova bude stavljen pod kontrolu vlasti u Prištini kako bi bile nastavljene eurointegracije, saznaje srpski Blic .

Ispunjenje akcijskog plana i obaveza prema Haaškom sudu osigurat će Srbiji samo kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, ali su šanse za dobivanje datuma za početak pregovora manje nego ikada.

- Od Beograda se traži ne samo dijalog o tehničkim stvarima s kosovskim pregovaračima, već i da Srbija napravi konkretne korake koji će omogućiti punu integraciju sjevernog Kosova s ostatkom pokrajine . Kreator te politike je upravo Robert Francis Cooper, posrednik u pregovorima Beograda i Prištine. To nitko od dužnosnika EU neće javno reći, ali se u neslužbenim razgovorima to od Srbije zahtjeva - kaže izvor Blica iz Vlade Srbije.

Blicov sugovornik navodi da na tome insistiraju i Sjedinjene Američke Države, čiju politiku u Europskoj uniji slede Velika Britanija, Nizozemska i Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:56