SLOŽEN PROCES

'Srbija neće ući u EU prije 2022. godine'

Do članstva će vam, po mojim procjenama, biti potrebno najmanje osam godina, ocijenio je slovački europarlamentarac i bivši šef slovačke diplomacije, danas šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, BiH i Albanijom
 AFP

BEOGRAD - Predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan ocijenio je u srijedu u beogradskom tisku da Srbija ne može stići do članstva u Europskoj unij (EU) prije 2022. godine, a Beogradu poručio da u pregovorima mora analizirati šta su mu interesi i da se za njih bori, a ne da bezuvjetno prihvaća sve što EU traži.

Kukan je u intervjuu za "Večernje novosti" ocijenio da pojedini srpski političari "imaju velik entuzijazam" u procjenama brzine kojom zemlja može ići ka EU.

"To je lijepo, ali treba biti veoma realan. Do članstva će vam, po mojim procjenama, biti potrebno najmanje osam godina", ocijenio je slovački europarlamentarac i bivši šef slovačke diplomacije, danas šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, BiH i Albanijom.

Komentirajući optimizam u Beogradu da pregovori mogu biti okončani do 2018. godine, Kukan je rekao kako se "čuda ponekad događaju, ali ne uvijek".

"Treba proći kroz svih 35 poglavlja. To je veoma spor administrativni proces. Samo će screening trajati do proljeća sljedeće godine", podsjetio je Kukan, ocijenivši predstojeće prijevremene izbore kao "unutarnju stvar Srbije" čiji napori trebaju biti "usmjereni ka uspješnom nastavku eurointegracijskog procesa".

"Bitno je da unutarnja politička situacija ne utječe negativno na dobre rezultate koje je ova vlada ostvarila na putu ka EU. Sve što su rekli, zaista su i uradili", ocijenio je Kukan.

SRBIJA ZAPOČELA PREGOVORE S EU Dačić: 'Ovo je za nas najvažniji događaj poslije Drugog svjetskog rata'

Njegova je sugestija da u nastavku pregovora Srbija vrlo pažljivo mora analizirati šta su joj interesi i za njih se boriti.

"Ako mislite da ste u pravu, nije neophodno prihvatiti sve ono što vam prvo ponude u pregovorima. Morate braniti svoju zemlju, poljoprivredu, transport, okoliš, interese vašeg naroda... Zato je veoma važno imati veoma jak pregovarački tim i biti svjestan cilja", poručio je Kukan i sugerirao kako treba imati na umu da će se s EU pregovarati "o pitanjima koja će imati veoma jak utjecaj na svakodnevni život" građana Srbije.

U povodu početka pristupnih pregovora s EU prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je kao cilj Srbije da sav posao u vezi pristupanja EU završi do 2018. godine, kako bi 2020. mogla postati punopravnom članicom Unije.

"Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018., a onda nije više na nama hoćemo li u EU biti primljeni 2020.", rekao je u srijedu Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:50