VULIN I BOCAN-HARČENKO

‘Srbija nikad neće biti dio antiruske histerije. Nikad nećemo zaboraviti što ste učinili za nas 2015. godine...‘

Srbijanski ministar unutarnjih poslova sastao se s ruskim abasadorom u Beogradu

Aleksandar Vulin i Aleksandar Bocan-Harčenko

 Mup Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Bocan-Harčenku da Srbija "nikada neće biti dio antiruske histerije".

Vulin i Bocan-Harčenko sastali su se 21. ožujka u Beogradu, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Europska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje uvele su sankcije Moskvi. Srbija je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija glasala za osudu ruske agresije u Ukrajini, ali odbija Rusiji uvesti sankcije.

Iz Bruxellesa su pozivali Srbiju, da se kao država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, uskladi s europskom vanjskom politikom.

"Srbija nikada neće biti dio antiruske histerije u kojoj se otima imovina državljana Rusije i imovina Ruske Federacije, baš kao što neće zabranjivati ruske medije, niti će rusku djecu izbacivati iz škola, a ruske pisce i znanstvenike brisati iz školskih udžbenika", rekao je Vulin na sastanku s Bocan-Harčenkom, prenosi Slobodna Evropa.

Vulin je, kako se navodi, istaknuo i da je Srbija "samostalna država koja sama bira prijatelje".

Dodao je i da Srbija "nikada neće zaboraviti da je Rusija svojim vetom spriječila donošenje rezolucije po kojoj bi, na sramotu, srpski narod bio proglašen prvim genocidnim narodom u povijesti svijeta".

Rusija je 2015. godine uložila veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na rezoluciju o Srebrenici zbog čega taj dokument nije usvojen.

U rezoluciji, koju je predložila Velika Britanija, navodilo se da prihvaćanje tragičnih događaja u Srebrenici kao genocida predstavlja preduvjet za pomirenje i pozivali su se politički lideri na svim stranama da priznaju i prihvate činjenice o zločinima iz prošlosti.

Vulin o suradnji policije Srbije i Rusije

Srbijanski MUP navodi kako je Vulin naglasio i da policije Srbije i Rusije imaju "izuzetnu suradnju", i da ministarstvo uspješno surađuje s ruskim ministarstvom, "Rosgvardijom i svim drugim sigurnosnim strukturama na zajedničkom zadatku borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala".

Ruska nacionalna garda – Rosgvardia, prema informacijama sa službene internetske stranice, osnovana je 5. travnja 2016. godine, uredbom predsjednika Rusije Vladimira Putina, pod čijom je direktnom kontrolom. Sastavljena je od policijskih jedinica za posebne namjene.

Zahvalnica Rusiji 'na dosljednoj podršci'

Vulin je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da će se suradnja dviju država razvijati na obostranu korist i zahvalio se na "dosljednoj podršci Rusije kada je u pitanju borba za očuvanje cjelovitosti Srbije".

Rusija brani interese Srbije pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, u borbi protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Rusija, kao i Kina, blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Kosovo, nekadašnja južna srpska pokrajina, proglasilo je nezavisnost 2008. godine. Srbija ne priznaje Kosovo kao državu. Srbija i Kosovo pod pokroviteljstvom Europske unije vode pregovore o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultiraju pravno obavezujućim sporazumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:40