KORONAVIRUS

Srbija: Novi skok zaraza, danas više od 4.500 slučajeva, liječnici traže zatvaranje

U protekla 24 sata umrlo je 20 oboljelih, a od 16.816 testiranih uzoraka 4.576 bilo je pozitivno na koronavirus
 Andrej Isakovic/AFP

U Srbiji se, unatoč pojačanim ograničenjima preko vikenda, u utorak nastavlja rast broja novih zaraza i broja umrlih od covida 19, što je dodatno ojačalo zahtjeve medicinskog dijela Kriznog stožera da se strožim mjerama na najmanje tjedan dana presječe trend širenja infekcije.

U protekla 24 sata umrlo je 20 oboljelih, a od 16.816 testiranih uzoraka 4.576 bilo je pozitivno na koronavirus, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj pacijenata na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije - danas ih 4279, od kojih189 na respiratorima. Po broju novozaraženih i dalje prednjači Beograd - 1331, dok po više od 300 zaraženih imaju i Novi Sad (359), te Niš (304).

Ranije najavljena sjednica Kriznog stožera nije održana do utorka popodne, a iz tog tijela stižu konfuzne ocjene o namjerama i mogućim odlukama da se što prije, uvođenjem najmanje sedmodnevnog zatvaranja, uspori i zaustavi širenje zaraze.

"Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor", izjavio je epidemiolog i član Stožera dr. Predrag Kon.

Uz ocjenu da se "epidemiološka situacija pogoršava", Kon je ponovio ranije upozorenje i zahtjev medicinskog dijela Kriznog štaba da se sve djelatnosti rizične za širenje zaraze moraju "zaključati" na "najmanje tjedan dana" kako bi se osujetilo širenje infekcije i smanjio pritisak na zdravstvene djelatnike, jer se iz dana u dan povećava broj hospitaliziranih.

Politički dio Kriznog stožera u međuvremenu oklijeva, nastojeći postići balans kako bi se što većem dijelu gospodarstva omogućilo da radi i osigura dotok novca u državni proračun.

Istodobno, oštre mjere traže i liječnici, upozoravajući da se kod novoprimljenih bolesnika teške kliničke slike brzo razvijaju od početnih simptoma do obostrano progresivne upale pluća, što se pripisuje novim varijantama koronavirusa, nedavno registriranim i u Srbiji.

Zamjenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić rekao je za RTS da su kapaciteti covid bolnica u Beogradu popunjeni skoro do maksimuma, pa ne treba biti iznenađenje ako se pacijente iz Beograda uskoro mora prebaciti na manje opterećene covid odjele bolnica izvan srbijanske prijestolnice.

Srbija je od početka epidemije testirala ukupno 3.072.096 uzoraka i registrirala 494.106 oboljelih, a uz sadašnji trend širenja zaraze prije kraja tjedna premašit će pola milijuna potvrđenih zaraza, počev od 6. ožujka prošle godine kada je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je dato ukupno 1.704.790 doza cjepiva, dok je u ukupnom broju cijepljenih 623.424 primilo i drugu dozu.

Srbija je, prema objavljenoj statistici, prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika, ali i po broju drugih doza, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske, objavio je RTS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 02:31