NE ŽELE SUKOBE, ALI...

SRBIJA POČELA UTRKU U NAORUŽANJU Vučić u Moskvi od Putina kupuje novo oružje: 'Moramo pronaći odgovor na hrvatske balističke rakete'

Razmišljamo o nabavi borbenih helikoptera jer su neki u okruženju dobili 16 helikoptera Kiowa. Moramo razmišljati i o odgovorima na balističke rakete, rekao je srbijanski premijer
 AFP/Wikipedia/CROPIX

Srpski premijer Aleksandar Vučić u posjetu je Rusiji kako bi, među ostalim, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio nabavu novog oružja kao odgovor na opremanje Hrvatske vojske jurišnim helikopterima Kiowa i strateškim višecijevnim bacačima raketa M270 te balističkim raketama.

“Pratimo što rade zemlje u okruženju i ne smijemo dopustiti narušavanje odnosa snaga u regiji. Razmišljamo o nabavi borbenih helikoptera jer su neki u okruženju dobili 16 helikoptera Kiowa. Moramo razmišljati i odgovorima na balističke rakete, ne želimo sukobe nigdje i nikada i ni s kim, ali moramo biti spremni”, poručio je Vučić prije puta u Moskvu.

Vojni šoping

To je prvi put da je srpski premijer iznio bojazan zbog modernizacije Hrvatske vojske. On nije išao u detalje oko modela borbenog helikoptera koji bi Srbija kupila od Rusije. No, najavio je da će od Rusije kupiti tešku strojnicu 242 kalibra 30mm kojom će naoružati svoj oklopni transportrer “Lazar”. Vučić nije dalje otkrivao kakav vojni šoping očekuje u Moskvi, ali vojni analitičari u Beogradu predviđaju da bi Srbija od Moskve mogla tražiti transportne helikoptere Mi17B, naoružanje za zrakoplovstvo, sustave za navođenje i raketne bacače kratkog dometa.

Informacija Jutarnjeg lista da je hrvatsko Ministarstvo obrane Pentagonu uputilo zahtjev za doniranje 16 višecijevnih bacača raketa M270 i da bi Hrvatska mogla kupiti balističke rakete dometa 300 kilometara u Srbiji je izazvalu pravu pomutnju. Zbog straha da Hrvatska postane vojni lider u regiji Srbija je krenula u pregovore o nabavi novih sustava.

No, svi dosadašnji vojni aranžmani s Rusijom nisu Srbiji donijeli ništa dobro. Rusija joj odbija dati bilo kakvu vojnu donaciju, a Srbija jednostavno nema sredstava za obnovu svoje zastarjele vojne tehnike. S druge strane, Hrvatska je od SAD-a već dobila gotovo 300 borbenih vozila, u tijeku je proces nabave jurišnih helikoptera Kiowa.

Nadalje, od Njemačke je kupljeno 12 pancer haubica PzH 2000 dometa 40 kilometara, a još prije i borbena oklopna vozila Patria te su modernizirani borbeni avioni MiG-21. Prema tvrdnjama neovisnih vojnih analitičara, Hrvatska vojska je u ovom trenutku daleko najopremljenija i najorganiziranija vojska u regiji, na što se iz Srbije gleda sumnjičavo.

Ovo nije ‘običan susret’

S druge strane, Vojska Srbije raspolaže zastarjelom vojnom tehnikom većinom još iz vremena JNA koja nije modernizirana. Na raspolaganju su joj samo četiri borbena aviona, a o nabavi novih vojnih sustava može samo sanjati. Ruska agencija Novosti kaže da ovo nije “običan susret” Vučića i Putina, nego posjet koji će odrediti budućnost rusko-srpskih odnosa na kojem će Putin postaviti pitanje na koje traži direktan odgovor - može li Rusija računati na Srbiju kao svoju političku saveznicu u Europi. Rusija više ne želi, kako kažu, da Srbija sjedi na dvije stolice.

Premijer Vučić će, ističe ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin, u Moskvi razgovarati o važnim međunarodnim pitanjima koja dotiču interese i Srbije i Rusije, a svakako će na tapetu biti i Crna Gora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:41