STRUKTURNE REFORME

Srbija počinje razgovore s MMF-ov o novom programu, dobili pozitivne ocjene napretka

Za akviziciju vrijednu 395 milijuna eura suglasnost su dali financijski regulatora u Srbiji, Sloveniji i Europskoj uniji
Aleksandar Vučić
 Milos Miskov/AFP

Srbija će u nastavku provođenja strukturnih reformi tijekom siječnja započeti razgovore o novom programu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), najavio je u subotu srbijanski ministar financija Siniša Mali, nakon što je MMF ocijenio uspješnim aranžman iz srpnja 2018. godine.

On je u povodu okončanog aranžmana s MMF-om "Instrument za koordinaciju politika", to ocijenio "posebnim uspjehom" jer je 2020. "u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje na svijetu"

Suglasnost financijskih regulatora

"U uvjetima pandemije koronavirusa i svjetske ekonomske krize mi smo tijekom prošle godine nastavili provoditi reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om", istaknuo je Mali, navodeći kao primjer završetak transakcije za prodaju 83,23 posto državnog kapitala Komercijalne banke slovenskoj NLB banci.

Za tu akviziciju, vrijednu 395 milijuna eura, suglasnost su dali financijski regulatora u Srbiji, Sloveniji i Europskoj uniji.

Srbijanski ministar je, uz prodaju Komercijalne banke, istaknuo da je u okviru programa s MMF-om Srbija uspjela učiniti fleksibilnijim zapošljavanje u javnom sektoru, usvojiti metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, te strategiju politike vlasništva u javnim poduzećima.

"Osim što je konstatirao napredak u ispunjenju reformskih ciljeva, MMF je u svom izvješću prognozirao gospodarski rast Srbije od pet posto u 2021. i 4,5 posto u 2022. godini. Također, MMF je ocijenio i da je veliki fiskalni paket imao važnu ulogu u potpori domaćoj ekonomiji i brzom oporavku gospodarstsva", istaknuo je srbijanski ministar financija.

On je istaknuo i da je Srbija smanjila javni dug "u vrijeme najveće svjetske ekonomske krize", te da je 2020. godinu završila s javnim dugom na središnjoj razini države od 56,8 posto bruto nacionalnog dohotka.

Savjetodavni karakter MMF-a

"Vratili smo Azerbajdžanu dug od 172,7 milijuna eura, upravo novcem od prodaje Komercijalne banke, čime smo uštedjeli građanima Srbije 25,9 milijuna eura na kamatama koje bi plaćali do 2027. godine. To je odgovorno upravljanje javnim dugom i novcem građana Srbije", ustvrdio je srbijanski ministar u povodu početka novih razgovora s MMF-om o nastavku strukturnih reformi.

Odbor izvršnih direktora MMF je 8. siječnja konstatirao uspješan završetak petog, posljednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je odobren u srpnju 2018. na period od 30 mjeseci, ali nije predviđao korištenje financijskih sredstava i bio je isključivo savjetodavnog karaktera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 16:54