NA REDU SU POGLAVLJA 25, 26 i 5

SRBIJA POTPISALA S EU UGOVOR VRIJEDAN 80 MILIJUNA EURA Vučić je spomenuo da će u nastavku razgovora biti 'riječ i o onome što stiže iz Hrvatske'

 Francois Lenoir / REUTERS

Europska unija i Srbija potpisale su u ponedjeljak u Beogradu ugovor o reformi javne uprave vrijedan 80 milijuna eura, a europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je da s optimizmom očekuje skoro otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

"Optimističan sam da će poglavlja biti otvorena. Na sastanku sljedećeg tjedna nadam se da ćemo se oko toga dogovoriti", rekao je novinarima Hahn koji je s premijerom Aleksandrom Vučićem nazočio potpisivanju sporazuma.

Na pitanje o tome hoće li biti otvoreno neko od tri najavljena poglavlja, poglavlje 25, 26 i 5, rekao da će "jedno poglavlje sigurno biti otvoreno" idućeg tjedna.

"Otvorit ćemo sigurno poglavlje broj pet - javne nabave. A za ova druga dva nije sigurno imaju li većinu ili ne. Imamo sastanak za vrijeme ručka i govorit ćemo o tome...Riječ je i o tome šta Srbija može uraditi po pitanju sporazuma Beograd-Priština", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je spomenuo da će, osim razgovora o primjeni sporazuma Beograda i Prištine u nastavku razgovora s Hahnom biti "riječ i o onome što stiže iz Hrvatske", ne govoreći detaljnije o kojim je zahtjevima riječ.

Hahn je poručio da i Priština i Beograd moraju primijeniti sporazume koje su dogovorili i da obje strane to moraju uraditi "u kontekstu europske perspektive".

Zahvaljujući poreznim obveznicima članica EU na novcu koji su izdvojili za Srbiju, premijer Vučić je ocijenio da se "taj novac daje samo tamo gdje je stabilan makroekonomski okvir" koji Srbija ima zahvaljujući poduzetim reformama.

Vučić je ocijenio da su odnosi Srbije s EU takvi da ona dvije trećine trgovinske razmjene ima s članicama EU, uz 20 posto s regijom.

"Znam da to nije najpopularnije u Srbiji, ali naši su odnosi takvi da nam najveći dio razmjene ovisi o Evropi pa tako i kompanije koje izvoze uglavnom su strane kompanije u Srbiji i one u našoj zemlji zapošljavaju 70.00 ljudi. Zato nije lijepo primiti novac, a ne reći hvala", rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Johannesom Hahnom poslije potpisivanje ugovora s EU o financijskoj potpori reformi javne uprave u Srbiji.

"Kad se ovako troši novac na reformu javne uprave, to nije bacanje novca u bunar, kako smo ranije navikli raditi", ocijenio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:30