U PROLJEĆE

SRBIJA PRED JOŠ JEDNIM IZVANREDNIM IZBORIMA? Vučić još nije prelomio, ali je vrlo blizu te odluke

 REUTERS

Srbiju na proljeće čekaju još jedni izvanredni izbori, tvrdi u četvrtak beogradski tisak, pozivajući se na izvore iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Jaka struja u SNS „zalaže se da stranka provjeri i učvrsti legitimitet uoči prijelomne bitke za Kosovo i Metohiju, ali i zbog sve većih pritisaka da se Srbija opredijeli između Rusije i EU-a“, pišu Večernje novosti.

Vrh naprednjaka, na čelu s vođom stranke i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, „još nije definitivno prelomio hoće li se ići na izvanredne parlamentarne izbore, ali je vrlo blizu te odluke“, navodi list čiji izvori tvrde da je Vučić uoči Nove godine „s najbližim suradnicima razmatrao mogućnost izlaska na birališta 2019.“

Kao potencijalni termini izbora spominjani su kraj ožujka ili prva polovica travnja.

Odluka o izlasku na birališta, smatra velika većina u SNS-u, bilo bi i bacanje "rukavice u lice" oporbi, koja tvrdi da je osnažena i da vladajuća koalicija, predvođena naprednjacima, gubi potporu.

"Izvanredni izbori bili bi prilika i da Vučić dodatno učvrsti stranku, prije nego što, kako je najavljivao, ode s liderske pozicije i kormilo naprednjaka prepusti nekom drugom", navode Večernje novosti, bliske državnom vrhu.

Ni srbijanski šef države nije isključio održavanje izbora, te je nedavno nakon prosvjednih mimohoda započetih u Beogradu početkom prosinca spomenuo mogućnost da budu raspisani.

Prosvjedi pod sloganom "Stop krvavim košuljama“ počeli su u znak prosvjeda zbog napada na jednog od vođa oporbe, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Osporavajući masovnost prosvjeda, Vučić je tada poručio da "i pet milijuna ljudi" može izići na ulice, ali neće udovoljiti njihovim zahtjevima osim što mogu dobiti izbore.

Potom je, kad su prosvjedi postali još masovniji, Vučić ocijenio kako "među tim ljudima ima i pristojnih ljudi" čije razloge nezadovoljstva treba saslušati i vidjeti što se za njih može učiniti.

U novogodišnjem intervjuu za portal "Espreso" Vučić nije isključio mogućnost izbora u 2019., naglasivši kako je “najvažnije vidjeti šta je u interesu građana“.

"U ožujku ili travnju ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa izvanredno. Očigledno svi misle da su snažni i da mogu pobjeđivati. Ima ideja da vodim izbornu listu SNS-a prije nego što dođe netko drugi. Čini mi se da bi im to moglo donijeti uvjerljive rezultate", rekao je Vučić za portal "Espreso".

Predstavnici oporbe, početkom rujna okupljene u Savez za Srbiju, u posljednje vrijeme sve glasnije ukazuju na mogućnost bojkota izbora tvrdeći da, u uvjetima kad vlast na različite načine kontrolira većinu medija, nema uvjeta za poštenu borbu.

U predsjedništvu Socijaldemokratske stranke (SDS) bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića kažu da raspisivanje izbora "isključivo ovisi" o Vučićevoj odluci i kalkulacijama "o trenutku kada može ostvariti što bolji rezultat".

"Od 2012. Vučić održava vlast izvanrednim izborima i konstantnim izvanrednim stanjem permanentne predizborne kampanje i tenzijom stalne 'prijetnje' izborima. Pod ovim uvjetima, oporba svakako ne treba sudjelovati na izborima", rekao je član predsjedništva SDS-a Konstantin Samofalov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 12:35