IGRE TAJNIH SLUŽBI

Srbija preko BiH želi nauditi crnogorskom predsjedniku Đukanoviću prije izbora u nedjelju

Beogradski Glas javnosti objavio je da su bivši ministar iz BiH i crnogorski predsjednik sudjelovali u podjeli novca od krijumčarenja droge
Milo Đukanović
 Gints Ivuskans/AFP

“Došlo je do grubog kršenja neutralnosti BiH, kada je u pitanju održavanje slobodnih i demokratskih izbora u drugim državama, odnosno u Crnoj Gori”, objavio je Fahrudin Radončić, čelnik stranke SBB (Savez za bolju budućnost BiH) te bivši ministar sigurnosti u BiH u otvorenom pismu koje je objavio Dnevni Avaz.

“Planiranom obavještajnom aktivnošću, na što je javno upozorio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, došlo je od miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to tako da, kako navodi predsjednik Crne Gore, ‘sve to koordinira sigurnosni sektor u Srbiji i da su u pitanju anticrnogorski interesi, ne samo s pozicija velikosrpskog nacionalizma, nego i ruskog imperijalizma’”, navodi Radončić.

U srpskom dnevnom listu Glas javnosti je Arbin Cibra, bivši tjelohranitelj Radončića, iznio uistinu zabrinjavajuće teze o navodnim kriminalnim vezama Đukanovića i Radončića.

U vrećama

Cibra tvrdi i da su Đukanović i Radončić surađivali i pri prodaji droge te da je iz Crne Gore u Sarajevo dolazio novac u vrećama u ruke Radončiću.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, odlučno je odbacio bilo kakve tvrdnje o svojoj umiješanosti u ilegalne poslove u Sarajevu, objavljene u beogradskom listu Glas javnosti. “Riječ je o konstrukcijama tog medija kojima se želi potaknuti utisak beznađa i bezakonja u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Reakao je da je iz “vrlo dobro obaviještenog izvora iz Beograda, bliskog vrhu vlasti, dobio informaciju da je Glas javnosti dobio zadatak da bude lansirna rampa iz Beograda za ono što su anticrnogorski interesi ne samo velikosrpskog nacionalizma nego i ruskog imperijalizma”.

Ruski agent

Đukanović je imenovao i osobu koja je dobila taj zadatak: Marko Parezanović, čovjek broj 2 u srbijanskoj obavještajnoj službi (BIA). Prema riječima crnogorskog predsjednika, Parezanović je samo nominalno dio sigurnosnog sustava Srbije, a u stvari je najeksponiraniji ruski agent u Srbiji.

Radončić u svom otvorenom pismu navodi da je Cibra više puta osuđen za kriminal i klevete te da je “potpuno jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorenih grupa iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanja u tamošnji izborni proces”. Radončić ističe da je Cibra produkt “obavještajnog centra koji ga je stvorio, a sada je počeo djelovati regionalno u svrhu velikosrpskog nacionalizma i širenja sfere ruskog utjecaja na cijelu regiju”.

Na izborima u Crnoj Gori, 2016. godine, dijelovi srpske i ruske tajne službe (pokušali su izvesti državni udar nakon pobjede DPS-a, stranke kojoj je na čelu Đukanović. Strane ambasade u Sarajevu i Crnoj Gori nisu bile sklone komentirati Radončićeve navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:08