SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA

SRBIJA PRIVREMENO ZATVARA GRANICU S RUMUNJSKOM, OGRANIČENJA I U TRANZITU Na snazi ostaje i zabrana ulaska za strance koji su bili u Italiji i Iranu

Aleksandar Vučić
 Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance/AFP

Srbija je u petak odlučila privremeno zabraniti ulaz stranim državljanima iz Rumunjske, te u cilju zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom ograničila cestovni tranzitni prijevoz tereta kroz zemlju na maksimalno 12 sati.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je na redovitoj tiskovnoj konferenciji da će Srbija privremeno zatvoriti granicu prema Rumunjskoj kako bi prevenirala procijenjeni mogući utjecaj s tog područja na širenje epidemije koronavirusa.

"Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritorij Republike Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz Rumunjske nadležna tijela privremeno će zabraniti, odnosno ograničiti ulazak i kretanje", navedeno je u priopćenju vlade Srbije.

Tu mjeru prati i odluka kojom se "međunarodni tranzitni prijevoz tereta u cestovnom prometu ograničava na razdoblje ne duže od 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Srbije".

Istodobno, na snazi ostaje ranije ovog tjedna uvedena privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Kini, Južnoj Koreji i Švicarskoj.

To se, kako je precizirano u odluci, "odnosi isključivo na osobe koje su boravile u kineskoj provinciji Hubei, gradu Daegu i korejskoj provinciji Sjeverni Gyongsang, te kantonu Ticino u Švicarskoj".

Na snazi ostaje i zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.

U Srbiji je, prema posljednjem epidemiološkom izvješću objavljenom u petak u 18 sati, potvrđeno 35 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su dva pacijenta u teškom stanju.

Srbijanska vlada ranije u petak formirala je dva krizna stožera - za zdravstveni nadzor koji će voditi premijerka Ana Brnabić, te za preveniranje posljedica po gospodarstvo na čijem je čelu šef države Aleksandar Vučić.

Uz raniju mjeru zabrane javnih skupova u zatvorenom na kojima se okuplja više od 100 ljudi, priopćeno je da obustave nastave u školama i na sveučilištima neće biti jer, po ocjeni struke, epidemiološka situacija još nije kritična da bi se posegnulo za tom mjerom.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:48