StoryEditor
KORONAKRIZA

Srbija puca po šavovima, Vučiću puna usta Hrvatske: Od čega tamo da umru, kad nitko nije testiran

Naglasio je i kako testiranje na osobni zahtjev u Srbiji stoji 50 eura, a u Hrvatskoj više od 200 eura
Aleksandar Vučić
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus, ustvrdivši da je testirano više nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno.

Sjeverna Makedonija testirala je 64.000 ljudi, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja je iste veličine i uz to članica EU - 147.000, a Mađarska koja je veća od Srbije 281.000, rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici tijekom predstavljanja bespilotnih letjelica Vojske Srbije nabavljenih od Kine.

On je naveo da su samo četiri zemlje u Europi - Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija - testirale više stanovnika od Srbije, razmjerno broju stanovnika. Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 milijuna eura, uključujući i laboratorijski rad.

"Imamo ih još 300.000, pa vidite koliko je to, to je još 30 milijuna", naglasio je Vučić, navodeći da testiranje na osobni zahtjev u Srbiji stoji 50 eura, a u Hrvatskoj više od 200 eura.

Vučić je na osnovu broja testiranih upitao 'na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani'. Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susjedne zemlje. Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje na zahtjev 215 eura, a u Srbiji 50 eura, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Vučić je ocijenio da se pokazuju znaci stabiliziranja stanja u Novom Pazaru, jednom od žarišta koronavirusa, gdje je, po njegovim riječima, u petak bilo 205 hospitaliziranih, a petero pacijenata je umrlo. U subotu ih je u covid bolnici 183, a preminule su još dvije osobe.

Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su u petak 11 žrtava infekcije covid-19, što je najveći broj umrlih u jednome danu od početka epidemije 6. ožujka, a potvrđeno je još 309 slučajeva koronavirusa.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izvanredne mjere proglašene su u Beogradu te u još sedam gradova.

Srbijanski predsjednik je naveo kako su u tijeku pregovori da se podigne "velika bolnica koja će stalno raditi" i koja bi mogla biti glavna privremena bolnica za mogući sljedeći val korone, ali i trajati sljedećih 30 godina.

"Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tijekom ljeta, tko zna što će biti na jesen", rekao je Vučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će od ponedjeljka u sportskoj dvorani Arena biti otvorena privremena covid bolnica s 500 kreveta i svim uvjetima za prijem oboljelih od koronavirusa.

Komentirajući ekonomsku situaciju u zemlji, Vučić je rekao kako je Srbija "jedina zemlja kojoj MMF nije spustio prognozu rasta", a na pitanje o mogućim dodatnim mjerama potpore gospodarstvu, poručio je kako "država nije ćup iz kojeg možete uzimati koliko hoćete".

"Ovo kao da se komunizam vratio na mala vrata - državo daj i plati. Odakle?", upitao je Vučić, naglasivši kako država nema više novca za davanje, jer bi to povećalo javni dug.

"Obećao sam građanima da javni dug neće ići iznad 60 posto BDP-a", rekao je srbijanski šef države.

Prema posljednjim službenim podacima Uprave za javni dug Ministarstva financija, od 31. ožujka udio duga je 51,9 posto BDP-a. 

U Vojvodini opet raste broj zaraženih, među njima i dva člana pokrajinske vlade

Koronavirus se proširio među dužnosnicima i zaposlenicima vlade i skupštine Vojvodine, javljaju novosadski mediji, navodeći kako su među zaraženima dva pokrajinska tajnika.

U pokrajinskoj vladi priopćili su da ima zaraženih dužnosnika, no kako prenosi N1, nisu željeli priopćiti njihova imena, dodajući da su svi njihovi kontakti u obveznoj samoizolaciji. 

Pozitivnih na koronavirus ima i u skupštini Vojvodine, potvrdio je predsjednik Istvan Pasztor

"U odnosu na dvoje zaposlenih u skupštini Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine koji su pozitivno testirani na koronavirus, kao i njihove kontakte, poduzete su sve obvezne epidemiološke, zdravstvene i zakonske mjere za postupanje u takvim situacijama“, naveo je u priopćenju Pasztor i dodao da rad u toj instituciji nije prekinut. 

Prema epidemiološkim podacima, Novi Sad je trenutačno najugroženiji grad u Vojvodini, jer svakoga dana ima 20 do 30 novooboljelih od covida-19.

Radi se uglavnom o mlađim osobama s lakšom kliničkom slikom ili koji uopće nemaju simptome, prenose mediji. 

- Epidemiološka situacija u Novom Sadu je nestabilna, ali je pod kontrolom u smislu praćenja i adekvatnog pružanja zdravstvene pomoći i njege svima kojima je potrebna - izjavio je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Naglasio je da "u ovom trenutku nema potrebe za proglašavanjem izvanrednoga stanja u Novom Sadu što ne znači da će tako ostati u narednih 7 do 10 dana". 

U Kliničkom centru Vojvodine trenutačno se liječi 100 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboljeli od koronavirusa, što je devet više nego u četvrtak, prenio je portal 021.rs. Ukupno u Srbiji je u posljednja 24 sata zaraženo 309 ljudi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2020 14:48