JAČANJE VOJSKE

Srbija se naoružava: Potajno od Kineza kupili moderni raketni sustav protuzračne obrane

Kupnja sustava FK-3 otkrivena je tek nakon što je Jugoimport SDPR objavio izvješće za 2019. godinu
 Oliver Bunic/AFP

Srbija je kupila kineski raketni sustav protuzračne obrane FK-3 kao još jedan znak produbljivanja suradnje Pekinga i Beograda, piše Reuters.

Kupnja je ugovorena i plaćena, a na to ukazuje izvještaj Jugoimport SDPR-a, državne tvrtke za promet naoružanja, vojne opreme i tehnologije, a koji je objavljen prošlog tjedna.

Jugoimport SDPR je otkrio da je 2019. godine sklopio ukupno 163 posla s 31 zemljom ukupne vrijednosti 620,3 milijuna dolara. Primjera radi, godinu ranije Srbija je sklopila 162 posla s 32 zemlje, ali ukupne vrijednosti 482,7 milijuna dolara.

U izvješću za 2019. godinu stoji kako su od Kine kupljene bespilotne letjelice i raketni sustav protuzračne obrane FK-3, čime je Srbija postala prva europska zemlja koja je spomenuto oružje kupila od Kine.

- Najveći dio utrošenih sredstava odnosi se na modernizaciju zrakoplova MiG-29, nabavku bespilotnih letjelica...i sustava protuzračne obrane FK-3, navedeno je u izvješću.

Iako je prilično iznenađujuće da je srbijanska javnost na ovakav način doznala za kupnju spomenutog raketnog sustava, nije novost da ga je Srbija htjela nabaviti. Naime, još u travnju 2019. godine srbijanski su mediji izvijestili kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upravo o FK-3 razgovarao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom.

Peking vidi Srbiju kao dio njezine inicijative 'Jedan pojas, jedan put', čiji je cilj otvaranje novih vanjskotrgovinskih veza za kineske kompanije.

Kina je dosad uložila milijarde dolara u Srbiju, uglavnom u povoljne zajmove, infrastrukturu i energetske projekte, podsjeća Reuters.

Krajem lipnja su srpske zračne snage od Kine dobile šest bespilotnih letjelica CH-92A s laserski navođenim raketama, što je prvo takvo razvrstavanje kineskih bespilotnih letjelica u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:54