TRILATERNI SKUP

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisuju sporazume o regionalnoj suradnji

Planira se i izrada personaliziranih kartica kako bi građani triju država imali olakšice i benefite u svakoj od tih zemalja
Aleksandar Vučić
 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u srijedu navečer da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisati u Skoplju sporazume koji bi trebali pridonijeti boljoj suradnji tih država u okviru regionalne inicijative, ranije nazvane mini Shengen.

Vučić je, uoči trilateralnog skupa u četvrtak u Skoplju, najavio potpisivanje tri sporazuma o bržem protoku roba i usluga između tih država, stvaranju jedinstvenog tržišta rada koje podrazumijeva ukidanje radnih dozvola te o zajedničkom djelovanju u slučaju elementarnih nepogoda.

Planira se i izrada personaliziranih kartica kako bi građani triju država imali olakšice i benefite u svakoj od tih zemalja, poput popusta za karte u javnom prometu, u hotelima i restoranima.

Sve tri strane radit će i na međusobnom prihvaćanju akademskih i profesionalnih kvalifikacija, rekao je Vučić za TV Pink.

Najavio je da će u četvrtak službeno biti promijenjeno ime regionalne inicijative "mini-Shengen" ističući da je "od imena neusporedivo važnija suština".

Vučić će u četvrtak u Skoplju sudjelovati na Ekonomskom forumu za regionalnu suradnju, koji organiziraju gospodarske komore Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 10:29