ODLUKA MINISTARSTVA

Srbija zbog Covida uvodi obavezno nošenje maski u svim zdravstvenim ustanovama: Objavljeno još par novih pravila

Određeno je i obavezno covid testiranje svih zaposlenika u zdravstvenim ustanovama ako imaju simptome

Ilustrativna fotografija

 Oliver Bunic/Afp

Radna skupina srpskog Ministarstva zdravlja za postupanje u uvjetima pandemije Covida donijela je na današnjem sastanku preporuke za postupanje na razini primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je i obvezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo Dr. Milan Jovanović Batut, javlja Nova.rs.

Određeno je i obavezno covid testiranje svih zaposlenika u zdravstvenim ustanovama ako imaju simptome akutne respiratorne infekcije te njihova obvezna kontrola i testiranje nakon što preleže infekciju.

Na razini bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uvjet za hospitalizaciju, a testiranje je potrebno za prijem na hematološkim i onkološkim odjelima te gerijatrijskim odjelima i odjelima na kojima se liječe bolesnici s primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i zabrana posjeta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne u sljedećih sedam dana napraviti procjenu epidemiološke situacije i dati prijedlog mjera, kao i redovno pratiti epidemiološku situaciju.

Što se tiče bolničkih kapaciteta za smještaj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida, radna skupina je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 19:26