EKONOMSKI ZAOKRET

Srbija: ‘U predstečajnom smo stanju'

 Tea Cimaš/CROPIX

Ekonomski oporavak je nacionalni prioritet, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić u ekspozeu u Skupštini Srbije uoči izglasavanja rekonstruirane vlade s 11 novih ministara.

Javne financije i gospodarski sustav su u veoma teškom i alarmantnom stanju, upozorio je, pa je zato nužna promjena u načinu na koji se vodi ekonomska politika. BDP Srbije je jedva 65 posto od onoga iz 1989., Srbija više nema vremena za čekanje, naglasio je.

Mora se zaustaviti ekonomsko urušavanje zemlje: Od 2008. do kraja 2012. BDP je padao prosječno po 0,5 posto godišnje. Gospodarstvo je u predstečajnom ili stečajnom stanju, nelikvidno i s trećinom nenaplativih kredita, a nezaposlenost je s 14 narasla na 24 posto.

- Dilema razvoj ili štednja je lažna jer je nama nužno i jedno i drugo, smanjivanje birokracije i eliminiranje nepotrebnih troškova države, a sa druge strane povećanje investicija - objavio je premijer Dačić.

Mijenja se polovina od 22 ministara u vladi. Danas bi trebali položiti zakletvu. Najzvučnije promjene su slavni ravnatelj Beogradske filharmonije Ivan Tasovac kao ministra kulture i vaterpolist Vanja Udovičić kao ministar sporta.

Niz je nestranačkih ministara, na čelu s Lazarom Kostićem koji se vraća iz New Yorka gdje je radio u McKinseyju. SNS je njega predložio za ministra financija, Dragana Glamočića za ministra poljoprivrede, a dosadašnji šef Ureda za Kosovo, Aleksandar Vulin, postaje ministar bez portfelja. Dačićevi socijalisti predlažu Branka Ružića za ministra bez portfelja zaduženog za eurointegracije.

Zašto je Srbija uopće išla u rekonstrukciju ako je jedna od rijetkih recesijskih zemalja u kojima popularnost vlasti raste, a ne pada? Ugledna političarka Vesna Pešić tumači za Jutarnji list da je to zamjena za izbore, na kojima bi se trebala potvrditi premoć prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića kojemu je popularnost naglo porasla otkako je krenuo u kampanju protiv korupcije.

- Iz EU su poručili da nema izbora dok ne završi proces pregovora Beograda i Prištine. Ako se lokalni izbori na Kosovu održe u studenome, onda bi Srbija možda mogla dobiti zeleno svjetlo od EU u siječnju i odmah će raspisati izbore - predviđa Pešić. Slično tvrdi šef opozicije Dragan Đilas, predsjednik Demokratske stranke, koji očekuje izbore do kraja godine. Rekonstrukciju nije htio nitko osim Vučića koji preslagivanjem pojačava svoju vlast, objašnjava Pešić koja je od početka 90-ih bila jedan od lidera oporbe Miloševiću.

Na pitanje zašto Vučić nije postao premijer, odgovara da je Dačićevo premijersko mjesto suština koalicijskog sporazuma SNS-a i socijalista. Bez toga SNS ne bi niti došao u mogućnost da formira vladu jer je Dačić dotad bio u koaliciji s DS-om Dragana Đilasa i Borisa Tadića, s kojim je ponovno mogao formirati većinu. - To bi značilo da se vlada raspala i onda bi se doista morali raspisati novi izbori, ali za to nema potrebe jer ionako najveću moć ima Vučić - zaključuje Pešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:46