RAZOČARANI

Srbijanska oporba u otvorenom pismu patrijarhu Irineju poručila da je stao na stranu vlasti: 'Povrijedili ste brojne građane i vjernike'

patrijarh Irinej
 Danijel Soldo / CROPIX

Oporbeni Savez za Srbiju (SZS) uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju, rekavši kako se svojim ocjenama i porukama u povodu dana sjećanja na žrtve NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. izravno umiješao u dnevno-politička pitanja i otvoreno stao na stranu vlasti.

Reagirajući na poruke patrijarha na komemorativnom skupu u nedjelju u Nišu i njegovu ocjenu kako "ono što danas vidimo na ulicama nije dobro" te da prosvjedi "daju snagu našim neprijateljima", SZS u pismu upozorava da je poglavar SPC-a svojim stajalištima povrijedio brojne građane i vjernike - sudionike prosvjeda.

- Mnogi građani, a poglavito vjernici, koji sudjeluju u prosvjedima, povrijeđeni su Vašim reagiranjem i nerazumijevanjem naše mirne i nenasilne borbe za temeljne demokratske vrijednosti koje su dovedene u pitanje - istaknuto je u pismu SZS, srbijanske oporbene političke koalicije koja potiče i sudjeluje u višemjesečnim prosvjedima protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

Navodi se i da SPC nije u vlasništvu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića te da je Irinej poglavar Crkve koju čine vjernici različitih političkih uvjerenja i opredjeljenja, pa i oporbenih.

Savez za Srbiju podsjeća da je prethodni patrijarh SPC-a Pavle u složenim i kriznim povjesnim situacijama uvijek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u društvu, ne miješajući se u dnevnu politiku.

- Očekivali smo od Vas da ćete nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog s oporbom i organizatorima prosvjeda, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rješavaju mirnim putem - poručuje oporbeni SZS u otvorenom pismu povodom izjave patrijarha Irineja da "ono što danas vidimo na ulicama nije dobro".

U priopćenju SZS navodi se kako je javna negativna ocjena o prosvjedima "izravno miješanje u dnevno-politička pitanja" i "otvoreno stajanje na stranu vlasti", što netko na dužnosti patrijarha nikako ne bi trebao činiti.

- Nismo uopće razumjeli zašto su tim tragičnim povodom tema Vašeg obraćanja bili građanski prosvjedi koji traju već četiri mjeseca širom Srbije. Vaša javna negativna ocjena o prosvjedima je izravno miješanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti - ocijenio je u pismu SZS.

Riječi patrijarha u govoru na komemorativnom skupu u Nišu, navedeno je u pismu, tumače se kao davanje potpore "jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti", a to je, dodaje se u pismu Saveza za Srbiju, "neprimjereno i s mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save", princa iz dinastije Nemanjića i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Savez za Srbiju u pismu je izrazio nadu da će, nakon upoznavanja s drugom stranom i svim činjenicama patrijarh "ispraviti svoju ocenu o stanju u kome se nalaze društvo i država" pod aktualnom vlašću.

Potpisnici pisma navode da su patrijarhu "na raspolaganju za svaku vrstu razgovora i upoznavanja sa stajalištima svih građana koji opravdano prosvjeduju protiv aktualne vlasti u više od 100 gradova i općina u Srbiji".

Patrijarh Irinej u nedjelju navečer je, govoreći o posljedicama dvoipolmjesečnog NATO-ova bombardiranja Srbije i SR Jugoslavije 1999., prokomentirao i prosvjede koji od početka prosinca traju u Beogradu i stotinjak gradova Srbije, premda nije izravno upotrijebio riječi prosvjed.

- Ono što vidimo danas na ulicama nije dobro. To daje snagu našim neprijateljima. Zna se kako se dolazi do položaja i vlasti. Na ovaj način ne mogu doći, ali mogu naškoditi svome narodu i svojoj državi, a vjerujem da to ne žele - rekao je poglavar SPC.

Prosvjedi "1 od 5 milijuna", u kojima se traži ostavka predsjednika Vučića, kao jedan od glavnih zahtjeva navode osiguravanje poštenih uvjeta na izborima te medijski pluralizam i slobodu medija, a Vučiću i vladajućoj koaliciji na čelu sa SNS zamjeraju manipuliranje na izborima i snažan utjecaj na medije.

Prosvjedi u Srbiji traju od 8. prosinca 2018., a prosvjedne šetnje subotom u Beogradu proširile su se u međuvremenu na stotinjak gradova diljem Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:56