SLUČAJ SANDULOVIĆ

Srbijanski oporbeni čelnik prvi put progovorio nakon što je izašao iz pritvora: ‘Tajna služba me otela...‘

Nikola Sandulović, koji se ispričao za zločine nad Albancima, prvi put je progovorio nakon izlaska iz pritvora

Nikola Sandulović

 Twitter

Srpski oporbeni čelnik pušten je iz pritvora nakon, kako navodi, zastrašujućeg iskustva zatočeništva tijekom kojeg su ga, kako tvrdi, beogradske tajne službe "tukle, mučile, ponižavale i prijetile ubojstvom meni i mojoj obitelji".

Nikola Sandulović, čelnik Srpske republikanske stranke, rekao je kako je prije 10 dana bio odveden iz svoje kuće te je više od šest sati bio izložen nasilju i zlostavljanju od strane obavještajne službe. Zbog toga je, kako tvrde njegovi odvjetnici, ostao s paraliziranom lijevom stranom te ima oštećenje živaca.

"Oteli su me pripadnici srbijanske tajne policije, koji su me više od šest sati tukli, mučili, ponižavali i prijetili smrću meni i mojoj obitelji, ugrožavajući ne samo moje zdravlje, već i život", naveo je u srijedu Sandulović u izjavi, govoreći prvi put otkako je pušten na slobodu, prenosi britanski The Guardian.

"Sve to zbog mog političkog izražavanja i čina polaganja vijenca na grob ubijene sedmogodišnje djevojčice, koja je bila pripadnica obitelji Jašari", rekao je on.

Sandulović je optužen za kršenje zakona o zabrani izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Isprika za zločine

Optužbe su podignute nakon što se ispričao za zločine koje su počinili Srbi protiv etničkih Albanaca tijekom rata za neovisnost Kosova 1998. i 1999. godine. Provladini su ga mediji žestoko kritizirali nakon ponovnog objavljivanja prošlogodišnje video snimke njegovog posjeta grobu Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) kojeg je srpska policija ubila 1998. zajedno s 57 članova njegove obitelji, navodi britanski medij.

"Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao pokloniti se nevinim albanskim žrtvama, obitelji Jašari, na Prekazima. Ispričao sam se i zamolio za oprost u ime Srba koji to nisu počinili", napisao je Sandulović na X-u 2. siječnja. Mnogi smatraju da su njegovi komentari povod za napad.

Sandulović je rekao da ga je tajna služba nakon navodnog napada odvela kući. Odmah nakon toga je, kaže, stigla policija s nalogom da ga odvedu u zatvor. Umjesto toga, rekao je, odveden je na hitni prijam jer je njegovo "stanje bilo kritično".

Dajući iz prve ruke priču o incidentu koji je izazvao nove strahove za demokraciju u Srbiji, oporbeni političar je rekao da je potom prebačen u zatvorsku bolnicu i istovremeno osuđen na "nepravedan pritvor od 30 dana", za koji kaže da je doveo njegov život u opasnost.

image

Nikola Sandulović

Tom Dubravec/Cropix

Srpska Sigurnosno-obavještajna agencija (BIA) priznala je da je ispitala Sandulovića, ali je u izjavi za Financial Times navela da on "nije bio podvrgnut nikakvoj protupravnoj uporabi fizičke sile ili kršenju sloboda i prava".

BIA je samo željela "rasvijetliti kontekst Sandulovićevih protupravnih radnji koje je nadležni tužitelj okvalificirao kao kazneno djelo... poticanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti", kako prenosi Guardian. Služba je zanijekala izvješća o tome da su ga njezini agenti pretukli, rekavši da su optužbe usmjerene ka destabilizaciji zemlje.

Guardian ističe da su zamolili srpsku vladu za komentar.

Oslobađanje Sandulovića uslijedilo je u trenutku kada su oporbene stranke u Srbiji ohrabrene raspravom u Europskom parlamentu u Strasbourgu o optužbama da su nedavni izbori bili namješteni u korist Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, što Vučić negira.

Marinika Tepić iz oporbene koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) izjavila je u utorak: "Ostvarili smo cilj i danas Europa i cijeli svijet znaju da smo uhvatili lopove na djelu".

‘Politički govor mora biti zaštićen‘

Obitelj Nikole Sandulovića ranije je tvrdila da je on odveden iz svoje kuće 3. siječnja nakon što se ispričao za zločine koje su počinili Srbi nad Albancima tijekom rata za neovisnost Kosova. Sandulovićeva kći Karla je nakon prvog posjeta obitelji koji je bio dopušten pozvala da njezinog oca prebace u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu u kojem je bio smješten.

image

Nikola Sandulović u društvu kćeri Klare

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

"Komunikativan je, ali je desna strana potpuno paralizirana. U invalidskim kolicima je i u vrlo je lošem zdravstvenom stanju", navela je u izjavi koju je objavio Michael Polak, odvjetnik u Velikoj Britaniji, koji zastupa političara.

Sudac je Sanduloviću odredio pritvor od 30 dana nakon što je u odsutnosti optužen za navodno poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kazneno djelo iz članka 317. Kaznenog zakona za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Polak je rekao da je optužba jasno kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima koja štiti politički govor.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi napad na njegovog klijenta. "Politički govor mora biti zaštićen. Mislim da je to vrlo važan slučaj za sav srpski narod, slagali se oni sa Sandulovićevim gestom ili ne", rekao je.

U priopćenju objavljenom u prošlog tjedna, Europska komisija rekla je da je "u kontaktu s relevantnim tijelima i dionicima". Svako pritvaranje moralo je biti pravno opravdano i "relevantna nadležna tijela trebala bi učinkovito pratiti sve vjerodostojne navode o nasilju", dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 15:15