GODINE ZATVORA

SRBIN U LONDONU OSUĐEN ZBOG TERORIZMA Prijavili ga kolege kad su vidjeli njegove slike iz Sirije

Musliman iz Srbije David Souaan (20) koji se želio pridružiti džihadistima u Siriji osuđen je u Londonu na tri i pol godine zatvorske kazne, javlja BBC.

Souaan koji je studirao na londonskom koledžu Birkbeck porekao je da se pripremao na teroristički čin no sud Old Bailey ga je u prosincu osudio.

Tužitelj je kazao kako je Souaan bio na putu za Siriju kako bi se borio na strani ekstremista kada je u svibnju uhićen na aerodromu Heathrow.

U obranu, njegov je odvjetnik kazao kako je bio 'sam i izoliran' u Londonu.

Souaan, koji je u prosincu 2013. posjetio Siriju, uhićen je nakon što su njegovi kolege studenti postali zabrinuti s njegovim radikalnim pogledima na islam i fotografijama na kojima je pozirao s oružjem u Siriji.

Policija je oduzela njegov laptop i mobitel i pronašla fotografije, snimke i dokumente koji otkrivaju 'simpatije prema ekstremistima'.

Tužiteljica Sarah Whitehouse kazala je kako je na mobitelu imao snimku na kojoj se vidi kako jednom čovjeku režu grkljan te kako je snimka bila prešokantna da bi ju pokazali u sudnici.

Kazala je kako se muškarac na snimci, 'vjerojatno Souaan', u pozadini dok snima video čuje kako govori 'Zastava tevhida u Londonu, sva hvala pripada Allahu, gospodaru svemira', iz čega je zaključila kako ekstremisti žele vidjeti crnu zastavu Islamske države kako visi u Londonu.

Souaanov odvjetnik, Ali Bajwa, kazao je kako je njegov klijent emocionalno nezreo i naivan mladi čovjek.

- Bio je ranjiv jer je bio osamljen i izoliran dok je kao stranac studirao u Londonu daleko od svoje obitelji. Osobno je bio svjedok dva rata, onog na Balkanu kada je imao samo pet godina i u Siriji kao tinejdžer, rekao je Bajwa.

Sudac Peter Rook osudio ga je kao 'mladog prijestupnika', no kazao je kako je njegov slučaj itekako ozbiljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:51