TUGA U TASMANIJI

Srcedrapajuće scene na plažama, nasukano stotine kitova, stručnjaci imaju teoriju što se dogodilo

Znanstvenici su procijenili da je, od jučer nasukanih 270 kitova pilota, njih oko 90 dosad uginulo
 Brodie Weeding/AFP

Najmanje trećina od 270 kitova koji su se nasukali na obalama Tasmanije je uginula, a australski spasioci strahuju da bi ih moglo uhinuti još i više, javlja BBC.

Masovno nasukavanje kitova na zapadnoj obali otoka otkriveno je u ponedjeljak. Morski biolozi se sada trude spasiti preostale kitove, a ta operacija spašavanja bi mogla potrajati danima. Životinje su se nasukale na pješčanome sprudu teško pristupačne i rijetko naseljene zapadne obale otoka Tasmanije.

Vladini znanstvenici procijenili su da je, od jučer nasukanih 270 kitova pilota njih oko 90 dosad uginulo.

Na snimkama iz zraka vidi se da je većina životinja nasukana u plićaku pješčanog spruda u dvjema grupama na razmaku od nekoliko stotina metara u luci Macquarie, oko 200 km sjeverozapadno od glavnoga grada države, Hobarta, dok se ostale batrgaju u nešto dubljem dijelu oceana.

"Neke su životinje polupokretne pa vjerojatno nećemo morati uložiti previše napora da bismo ih preusmjerili prema dubljem dijelu mora", rekao je lokalnim medijima Kris Carlyon, biolog vlade zadužen za brigu o divljim životinjama.

Nadaju se da će uskoro nastupiti oseka te će se more početi povlačiti, što će im olakšati posao spašavanja.

Nije poznato što je kitove izvuklo na obalu. U toj je regiji nasukavanje uobičajeno, no ovako velik broj kizova nije viđen već više od 10 godina. Posljednje masovno nasukavanje kitova na Tasmaniji je zabilježeno 2009., kada ih je bilo oko 200.

Spasioci su stigli kasno sinoć i pronašli tri skupine kitova. Pronašli su oko 200 kitova na pješčanom dijelu plaže u blizini brodske rampe. Još 30 ih je pronađeno nekoliko stotina metara dalje, a drugih 30 u unutrašnjosti plaže Ocean Beach. Mnoge od tih životinja se nalaze na relativno nepristupačnim mjestima, što je poseban izazov za spasioce.

Tim od oko 40 obučenih spasioca započeo je operaciju spašavanja rano jutros, koristeći opremu za potiskivanje životinja prema moru.

'Obično se susrećemo sa životinjama nasukanima na plaži. Ovo je drugačije. Tu imamo djelomično nasukane kitove, tako da nam vjerojatno neće trebati puno da ih vratimo u more, kaže morski biolog dr. Kris Carlyon.

Ako se pokaže da se kitovi dobro snalaze u moru, idući je korak potaknuti ih da odu u još dublja područja.

Njihovo preusmjeravanje prema pučini naporan je posao jer se životinje ​fizički guraju prema dubljoj vodi ili se za njihovo izvlačenje iz plićaka koriste specijalizirane cerade i pontoni kojima se odvlače prema dubini. Spasioci čitavo vrijeme nastoje kitove održati u istom položaju da bi izbjegli njihovu dezorijentaciju.

Mnoge od tih životinja su jednostavno prevelike ili na nepristupačnoj lokaciji. Treba uzeti u obzir i da ova vrsta kitova može biti i do sedam metara duga, a težiti i do tri tone. Spasioci će započeti s onim životinjama koji imaju najbolje šanse da ih se uspješno vrati u more.

Iz ranijih je sličnih situacija poznato da kitovi piloti mogu na plaži preživjeti tri do četiri dana. Procjena stanja nasukanih kitova obavit će se tijekom dana.

Dužnosnici su poručili javnosti da ne dolaze na mjesto događaja jer već imaju dovoljno pomoći.

U pokušaju spašavanja kitova sudjeluje oko 40 vladinih znanstvenika, 20 policajaca te lokalni uzgajivači ribe i volonteri. Stručnjaci kažu da je ovo najteži slučaj spašavanja kitova s kojim su se dosad suočili.

Hladnoća u ovom trenutku koristi kitovima, no surovi ocean i udaljena lokacija velik su izazov za njihove spasioce.

"Nama je prilično naporno, no kada su posrijedi kitovi, uvjeti za njihovo spašavanje su idealni", rekao je Carlyon, dodavši da "ako se takve okolnosti zadrže, kitovi mogu preživjeti i po nekoliko dana."

Znanstvenici kažu da im je nepoznat razlog ovakvog nasukavanja. Na obalama Australije i Novog Zelanda različite vrste kitova svake godine sezonski migriraju u skupinama od i po 1000 životinja. Poznato je da prate svojega predvodnika ili prate ozlijeđenog ili uznemirenog pripadnika svoje vrste.

'Moguće je da su se jedna ili dvije životinje izdvojile ili izgubile, a kako su kitovi jako društveni i povezani međusobno, ostali su ih slijedili', kaže dr. Carlyon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:02