PROSVJEDI

‘Sretan rođendan, štakore‘: Deseci tisuća slili se na ulice Minska, traže Lukašenkovu ostavku

Lukašenko ne odustaje od vlasti koju obnaša 26 godina i već je drugi vikend pored svoje rezidencije viđen s automatskom puškom
Prosvjed u Minsku
 -/TUT.BY/AFP

Deseci tisuća bjeloruskih prosvjednika slili su se u nedjelju na ulice Minska tražeći ostavku autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji slavi 66. rođendan, a dio je stigao pred njegovu rezidenciju pjevajući mu "Sretan rođendan, štakore".

Lukašenko, koji je u nedjelju napunio 66 godina, ne odustaje od vlasti koju obnaša 26 godina i već drugi vikend viđen je pored svoje rezidencije naoružan automatskom puškom, prema fotografiji ruske novinske agencije RIA-e, piše Reuters.

Tjednima traju prosvjedi i štrajkovi otkako je Lukašenko pobijedio na izborima 9. kolovoza s 80 posto glasova za koje protivnici tvrde da su namješteni, a on odbacuje optužbe i prosvjednike, koje je nazivao "štakorima" optužuje da ga žele srušiti vođeni rukom sa Zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je kolegi rođendan i pozvao ga u posjet Moskvi, što je znak da je Kremlj spreman podržati bjeloruskog predsjednika suočenog s nemirima u zemlji i prijetnjom sankcijama zapadnih zemalja.

Deseci tisuća prosvjednika slijevali su se u nedjelju poslije podne prema središtu Minska uz balone, cvijeće i bjeloruske zastave koje su u kraćem razdoblju početkom 90-ih godina bile simbol protuvladnih prosvjeda.

Neke su žene polijegale na cestu ispred kordona interventnih policajca.

Prosvjednici su se zatim uputili prema Lukašenkovoj rezidenciji opkoljenoj zidom i sigurnosnim snagama.

Policija je privodila prosvjednike tijekom dana, a prema ministarstvu unutarnjih poslova uhićeno je najmanje 140.

Predsjednikov savjetnik Nikolaj Latišenko isključio je mogućnost bilo kakvih pregovora s oporbom i ustvrdio da je prema njegovu uvjerenju tek 20 do 30 posto Bjelorusa protiv Lukašenka, prenijele su ruske agencije.

A1, jedan od najvećih mobilnih operatera u Bjelorusiji, objavio je da je smanjio kapacitet širokopojasnog interneta na vladin zahtjev.

Putinova podrška

Bjelorusija je najbliži saveznik Rusije od svih država i teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza. U najsnažnijoj poruci podrške Putin je u četvrtak rekao da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli.

"Dogovoren je sastanak u Moskvi idućih tjedana", objavio je Kremlj u priopćenju nakon Putinova telefonskog poziva u nedjelju.

Rezultate predsjedničkih izbora odbacila je i Europska unija koja priprema sankcije visokim bjeloruskim vladinim dužnosnicima. EU je Aleksandra Lukašenka pozvao na dijalog s oporbom, no on odbija bilo kakve ustupke i osuđuje "zapadnjačku zavjeru" kojom ga se, kako tvrdi, namjerava srušiti s vlasti.

Oporba, na čelu sa Svetlanom Tihanovskom koja je zbog straha izbjegla u Litvu, organizirala je dva velika prosvjeda 16. i 23. kolovoza, a prvi prosvjedi nakon izbora 9. kolovoza silom su ugušeni, pri čemu su tri osobe smrtno stradale, uz više desetaka ozlijeđenih i više od 7000 uhićenih prosvjednika.

Novinari koji rade u Bjelorusiji izloženi su pritiscima i uhićenjima.

U subotu su bjeloruske vlasti bez objašnjenja povukle akreditacije novinarima za strane medije kao što su AFP, AP, BBC i Radio Liberty.

Svetlana Tihanovska osudila je "moralni bankrot" režima koji živi na "strahu i zastrašivanju".

Njemačka, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, najavila je da će pozvati bjeloruskog veleposlanika zbog povlačenja novinarskih akreditacija što Berlin naziva "neprihvatljivim".

Lukašenko je zauzvrat u petak zaprijetio da će u slučaju uvođenja sankcija prerezati europske tranzitne putove preko njegove zemlje.

Stotine sportaša, a među njima i nositelji olimpijskih medalja, objavile su zahtjev za raspisivanjem novih izbora na sportskim mrežnim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:09