RANIL WICKREMESINGHE

Šri Lanka imenovala novog premijera da riješi financijski kaos i teške podjele

Ranil Wickremesinghe politički je veteran koji je već pet puta bio premijer otočne nacije

Ranil Wickremesinghe

 Ishara S. Kodikara/AFP

Šri Lanka je imenovala novog premijera u četvrtak, dok predsjednik zemlje pokušava pronaći izlaz iz najgore ekonomske krize koja je pogodila zemlju od nezavisnosti i koja je izazvala velike prosvjede.

Ranil Wickremesinghe, politički veteran koji je već pet puta bio premijer ove otočne nacije, mora se pozabaviti financijskim kaosom i iscijeliti političke podjele dok se sprema formirati koalicijsku vladu.

"Suočavamo se s krizom, a moramo izići iz nje", Wickremesinghe je rekao Reutersu dok je izlazio iz hrama u glavnom gradu Colombu kratko nakon prisege.

73-godišnjak je ekonomski liberal koji ima iskustva s Međunarodnim monetarnim fondom, koji trenutno pregovara o izbavljenju Šri Lanke.

Također je uspostavio odnose s regionalnim silama Indijom i Kinom, ključnim investitorima i zajmodavcima koji se bore za utjecaj nad otočnom nacijom koja se nalazi na prometnim trgovinskim rutama koje povezuju Aziju i Europu.

Predsjednik Gotabaya Rajapaksa čestitao je novom premijeru.

Loše upravljanje financijama, pandemija covida-19 i rastući energetski troškovi nakon ruske invazije Ukrajine iscijedili su državnu blagajnu, što znači da Šri Lanka ima sve manje goriva i ključnih lijekova te se suočava s dnevnim nestancima struje.

Bivši premijer skriva se u pomorskoj bazi

Rajapaksa, čijeg je starijeg brata Mahindu Rajapaksu Wickremesinghe zamijenio na mjestu premijera, pozvao je na nacionalni policijski sat te je snagama sigurnosti dao ovlast da pucaju na bilo koga uključenog u pljačku ili ugrožavanje tuđih života.

Mahinda Rajapaksa, koji je dao ostavku u ponedjeljak, skriva se u pomorskoj bazi.

Obični ljudi postali su izrazito frustrirani zbog događaja koji su im omeli svakodnevicu.

Uglavnom mirni prosvjedi pretvorili su se u nasilne u ponedjeljak nakon što su pristaše Mahinde Rajapakse napale protuvladine prosvjede u Colombu.

Uslijedili su dani nasilne odmazde protiv vladinih dužnosnika povezanih s moćnim klanom Rajapaksa.

Prosvjednici su potpuno spalili više od 70 kuća i ureda bivših ministara i zastupnika vladajuće stranke te spalili ili oštetili više od 150 vozila. Prosvjednici su mjesec dana kampirali ispred ureda predsjednika Gotabaye Rajapakse, pozivajući predsjednika i premijera da podnesu ostavke.

Sigurnosne snage su pozvane da patroliraju na ulicama, a policija je rekla da je ubijeno devet osoba, a više od 300 ozlijeđeno u sukobima, koji su se u međuvremenu smirili.

Predsjednik Rajapaksa neprestano je pozivao na vladu nacionalnog jedinstva koja će pronaći izlaz iz krize, no opozicijski čelnici rekli su da neće ući u nju dok predsjednik ne da ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 09:07