KAOS

Šri Lanka sve dublje tone u krizu, gorivo do daljnjega mogu točiti samo nužne službe

Dopustit će opskrbu gorivom samo za nužne uslužne djelatnosti kao što su medicinske usluge, željeznički prijevoz...

Zatvorena benzinska postaja

 AFP

Šri Lanka je zabranila prodaju goriva svim privatnim vozilima do 10. srpnja kako bi pokušala ublažiti ozbiljnu nestašicu usred pogoršanja velike ekonomske krize. U ponedjeljak je vlada objavila kako će dopustiti opskrbu gorivom samo za nužne uslužne djelatnosti kao što su medicinske usluge, željeznički prijevoz, neke autobuse, policiju i vozila koja prevoze hranu. Također, odlučila je zatvoriti škole i pozvati sve da rade od kuće kako bi se smanjila putovanja.

Šri Lanka prolazi kroz najtežu dužničku i gospodarsku krizu od stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1948. godine. Zbog nestašice deviza vlada ne može otplaćivati kredite i financirati uvoz osnovnih potrepština poput hrane i lijekova.

Zemlja se suočava i s rekordno visokom inflacijom i dugotrajnim nestankom struje, zbog čega građani već mjesecima na ulicama iskuzuju nezadovoljstvo stanjem. Masovni prosvjedi natjerali su predsjednika Gotabayu Rajapaksu da podnese ostavku. Prošli su mjesec u glavnom gradu Colombu izbili sukobi između pristaša i protivnika vlade u kojima je usmrćeno devet ljudi, a oko 300 ih je ozlijeđeno.

image

Prodaja ukapljenog plina na ulici

Ishara S. Kodikara/AFP
image

Red ispred benzinske postaje

AFP

Šri Lanka je u svibnju kasnila s otplatom inozemnog duga, koji trenutačno iznosi 51 milijardu dolara, nakon što je propustila plaćanje kamata na dvije državne obveznice od 1,25 milijardi dolara, čime je postala prva azijsko-pacifička zemlja koja je to učinila u više od dva desetljeća.

Glasnogovornik vlade Bandula Gunawardana rekao je u ponedjeljak kako će gorivo odsad biti dostupno samo za nužne potrebe. ''Šri Lanka se nikada u svojoj povijesti nije suočila s tako teškom gospodarskom krizom", izjavio je Gunawardana.

Istodobno s gorivom štedjet će se i na električnoj energiji. Dnevni prekidi struje, koji su trajali dva i pol sata, produljit će se na tri do četiri sata dnevno. Početkom lipnja UN je upozorio na humanitarnu krizu jer si četiri od pet stanovnika Šri Lanke ne mogu priuštiti sve obroke dnevno.

Vlada je trenutačno u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom o potencijalnoj pomoći od oko tri milijarde dolara. Zemlja je zatražila pomoć od oko četiri milijarde dolara od Indije i Kine za uvoz osnovnih artikala.

Završetkom građanskog rata 2009. godine Šri Lanka je postala odredište za vlasnike obveznika u potrazi za mogućnostima ulaganja s visokim prinosom, a vladajuća obitelj Rajapaksa koristila je infrastrukturne projekte financirane dugom kako bi potaknula rast. Turizam je cvjetao na otoku, ali zemlja više nije mogla otplatiti dug nakon što je pandemija uništila taj sektor. Loše upravljanje predsjednika koji je smanjio poreze i uveo zabranu kemijskih gnojiva, koja su oštetila poljoprivrednu proizvodnju, dodatno je pridonijelo današnjoj krizi.

image

Prosvjedi u Colombu

Ishara S. Kodikara/AFP
image

Prosvjed građana

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:06