NASILJE I KAOS

Šri Lanka: Vojska spriječila upad bijesnih prosvjednika u rezidenciju bivšeg premijera

Prosvjednici su također potpuno spalili više od 70 kuća i ureda bivših ministara i zastupnika vladajuće stranke.
 Ishara S. Kodikara/AFP

Bivši premijer Šri Lanke napustio je svoju službenu rezidenciju u utorak nakon što je vojska tijekom noći spriječila nekoliko pokušaja upada protuvladinih prosvjednika.

Premijer Mahinda Rajapaksa podnio je ostavku u ponedjeljak nakon što su se pristaše vladajuće stranke Narodne fronte Šri Lanke (SLPP) sukobili s prosvjednicima u Colombu.

image
Ishara S. Kodikara/AFP

Policija je priopćila da je vojska ispalila hice upozorenja i upotrijebila suzavac kako bi odvratila prosvjednike od službene rezidencije premijera u glavnom gradu Colombu.

Prosvjednici su također potpuno spalili više od 70 kuća i ureda bivših ministara i zastupnika vladajuće stranke te spalili ili oštetili više od 150 vozila.

image
Ishara S. Kodikara/AFP

Prosvjednici su mjesec dana kampirali ispred ureda predsjednika Gotabaye Rajapakse, pozivajući predsjednika i premijera, koji su braća, da podnesu ostavke.

Napadi na protuvladine prosvjednike izazvali su opći bijes protiv vladajućih političara SLPP-a i njihovih pristaša, kojima su prosvjednici zatim napali domove, poslovne objekte i automobile.

image
Ishara S. Kodikara/AFP

Policija je priopćila da je od ponedjeljka šestero ljudi smrtno stradalo te da je bilo više od 200 hospitalizacija povezanih sa sukobima.

image
Ishara S. Kodikara/AFP

Ministarstvo obrane zbog toga je uvelo policijski sat i pozvalo građane da ostanu kod kuće, s iznimkama samo za zaposlenike ključnih službi.

U utorak bi se trebali sastati parlamentarni zastupnici i imenovati novog premijera i kabinet ministara.

Šri Lanku, otočnu državu s oko 22 milijuna stanovnika, pogodila je gospodarska kriza i u zemlji nedostaje goriva, hrane i lijekova.

image
Ishara S. Kodikara/AFP

Vlada se nada restrukturiranju golemih dugova zemlje i u pregovorima je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te traži daljnju financijsku pomoć od Kine i Indije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:43