SLAB ULOV NA BALKANU?

‘Srpska braća‘ samo na riječima i zidovima: ‘Ma kakav Wagner? To koliko je Srba išlo je šala!‘

Grupa Wagner u Srbiji uvelike djeluje preko srpskih radikalnih skupina, ali sama regrutacija za rat je, smatraju neki, podbacila

Mural koji slavi grupu Wagner u Beogradu

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Početkom ove godine zloglasna privatna ruska vojska Wagner PMC krenula je s regrutiranjem volontera s Balkana za rat u Ukrajini. No, srpske su vlasti brzo proglasile organizaciju nepoželjnom i upozorile potencijalne plaćenike na pravne posljedice. Unatoč tome, prokremaljski televizijski propagandni kanal RT, Telegram kanali na srpskom jeziku s tisućama pratitelja i rubne radikalne skupine, i dalje aktivno promiču Wagnerov zloglasni imidž u regiji.

Neki od srpskih starih plaćenika pozvali su svoje sunarodnjake da se bez odgađanja upute na prve linije bojišnice. Ipak, unatoč ovoj intenzivnoj i zapaljujućoj propagandi, nije došlo do značajnog rasta broja boraca, a pojavili su se tek video snimci lažnih "srpskih boraca bez borbenog iskustva".

Početkom 2023. Balkan se tako ponovno spominjao kao potencijalno središte ruskih plaćeničkih aktivnosti, nakon što je RT Balkan, kanal pod međunarodnim sankcijama zbog propagande i dezinformiranja, objavio "unosnu ponudu" grupe Wagner. Ponuda je uključivala plaću od 240.000 rubalja (oko 3.140 eura) mjesečno, s bonusima do milijun rubalja (13.000 eura) za izniman učinak. U slučaju pogibije, obitelji bi dobile pet milijuna rubalja (oko 65.700 eura), a tvrtka Wagner bi preuzela sve troškove sprovoda i prijevoza. Visina primanja, osobito u svjetlu visoke nezaposlenosti i niskih plaća na Balkanu, nekima se činila primamljivom, piše ruski neovisni portal The Insider.

Središte ruskog utjecaja?

No, sudjelovanje u stranim sukobima nosi rizik kazne od čak 10 godina zatvora za građane Srbije, što je itekako dobro poznato djelatnicima RT Balkan. Unatoč tome, smatrali su potrebnim objaviti uvjete suradnje s tom vojnom organizacijom upitne legalnosti, koja je pod sankcijama SAD-a i Europske unije. Osim svoje internetske stranice, koja je krenula s radom u studenom, RT Balkan je snažno online prisutan putem svog Telegram kanala, Facebooka, Instagrama, Twittera, TikTok i YouTube kanala. To omogućuje mediju da dopre do šire publike ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama bivše Jugoslavije s brojnom dijasporom.

Iako je početni oglas kasnije bio ispravljen, vrlo brzo je postao viralan, a detaljni citati još uvijek se mogu naći u raznim medijima i na društvenim mrežama u regiji. Reputacija Srbije kao središta ruskog utjecaja i simpatija prema Kremlju u ovoj regiji, učvrstila se tijekom godinu dana rata u Ukrajini. Srbija je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su se održavali skupovi potpore agresivnoj politici Kremlja i u kojoj se često na zidovima mogu vidjeti grafiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ili ruski zloglasni ratni simboli Z i V.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, općenito gledajući, puštao je da proruske aktivnosti i dezinformacije cvjetaju u srpskim medijima lojalnim vlastima. Ti mediji aktivno propagiraju ključne narative Kremlja i u vezi sa sukobom u regiji Južnog Kavkaza, šire protuzapadnu propagandu i citiraju političke televizijske emisije poput "Solovjev uživo", huškačkog Putinovog propagandista, televizijskog voditelja Vladimira Solovjova. Tabloidi bliski vlastima u Beogradu tako su nakon početka rata objavili vijest da je "Ukrajina napala Rusiju", što je laž koja je još uvijek dostupna čitateljima.

image

Mural koji slavi grupu Wagner u Beogradu

Oliver Bunic/Afp

Unatoč svemu tome, kada je izbio skandal u vezi Wagnerovog regrutiranja u Srbiji - što je izazvalo zabrinutost i u SAD-u - Vučić je brzo krenuo u akciju, javno osudivši reklamiranje paravojne skupine i podsjetivši eventualne regrute na njihovu kaznenu odgovornost. "Što radite? Zašto pozivate nekoga iz Srbije kada znate da je to protivno našim zakonima?", poručio je Vučić PMC-u Wagner na jednom od državnih TV kanala.

‘Ne mislim da ih ima u Srbiji‘

Nedavno su se na internetu pojavile nove fotografije ‘srpskih boraca‘, no njihova se autentičnost ne može provjeriti. Obično su njihova lica prekrivena, a ruski mediji rijetko pružaju čitateljima detalje o ‘podvizima slavenske braće‘. Beogradski analitičari s kojima je razgovarao Insider, ocjenjuju šanse PMC-a Wagner da privuče nove plaćenike na Balkanu kao vrlo male. Jedni vjeruju da bi se moglo raditi eventualno o nekoliko desetaka boraca, dok drugi smatraju da bi moglo biti nekoliko stotina, No, svi se slažu da to neće imati značajniji utjecaj na borbenu učinkovitost ruskih jedinica.

Bivši dragovoljci ne žele žuriti s predviđanjima o razmjerima priljeva novih srpskih boraca u Donbas. "Ne bih spekulirao o konkretnim brojkama. Ne radi se o tome hoće li se raditi o stotinama ili tisućama ljudi, već o činjenici da je sukob u Ukrajini već eskalirao do razmjera operacija iz Drugog svjetskog rata i prijeti zahvatiti cijeli planet", kaže Radomir Počuča, bivši glasnogovornik Antiterorističke postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, koji je uvjetno osuđen zbog sudjelovanja u borbenim operacijama na istoku Ukrajini. Počuča sumnja u to da je Wagner fizički prisutan u Srbiji.

"To je borbena jedinica i ne zahtijeva kompliciranu logistiku. Srbija je zbog svog geopolitičkog značaja postala obavještajna platforma za razne službe. Naravno, tu djeluju i predstavnici ruskih struktura, ali ne mislim da postoje ikakvi ‘wagnerovci‘".

Počuča, koji je u Siriji izgubio prijatelja u redovima Wagnera, nije čuo da se netko od njegovih poznanika iz Donbasa pridružio snagama Jevgenija Prigožina, šefa Wagnera, na istoku Ukrajine.

Ruska propaganda često ističe sliku "srpske braće" i Srbije kao povijesnog saveznika Rusije, povlačeći usporedbe između balkanskih sporova i situacije u vezi Ukrajine. To je vidljivo u i radu pro-Wagnerovih Telegram kanala na srpskom jeziku i drugih internetskih platformi, poput "Slovenskog medveda", koji broji više od pet tisuća članova, redovito pruža detaljne informacije o borbenim uspjesima plaćeničke skupine u Ukrajini i objavljuju propagandne poruke poput "budućnost Kosova ovisi o ruskoj pobjedi" ili "Crna Gora je Srbija, Ukrajina je Rusija".

Murali i grafiti

Balkanske regije trenutačno svjedoče rastućem trendu promicanja pozitivnog imidža Wagnera, a male ekstremističke skupine, poput Narodne patrole i stranke Srpska desnica, na čelu su pokreta. Ove su skupine postale poznate po svojim grafitima, odnosno muralima u Beogradu koji ističu podršku grupi Wagner. Jedan od murala inspiriran je fotografijom s Dana junaka domovine u Kremlju i prikazuje Vladimira Putina okruženog ‘wagnerovcima‘ Utkinom, Troševom, Bogatovom i Kuznjecovom.

Čelnik Srpske desnice, Miša Vacić, nalazio se u središtu brojnih skandala, uključujući kontroverzno salutiranje koje je podsjećalo na fašističke pozdrave na skupu Talijanske desnice 2021. godine. Pozornost je, između ostaloga, privukao i kandidaturom za predsjednika, kada je stigao u srpsko središnje izborno povjerenstvo Republika izborna komisija - RIK) u automobilu s ruskim registarskim oznakama, zastavama Srbije i Rusije i simbolom Z. Unatoč lošim izbornim rezultatima od tek 0,9 posto glasova, Kremlju je i dalje bio od vrijednosti, što dokazuje i ruski poziv da bude promatrač na rujanskim nezakonitim referendumima o neovisnosti četiri ukrajinske regije koje je djelomično okupirala Rusija.

image

Mural koji slavi grupu Wagner u Beogradu

Oliver Bunic/Afp

Vacić je bio promatrač u izbjegličkom kampu u Volgogradu, gradu za koji vjerojatno nikad prije nije čuo jer ga je dva puta pogrešno izgovorio kao Volvograd. Inače, srpske vlasti nisu priznale rezultate ovih referenduma, kao ni nezakonitu aneksiju Krima 2014. godine, a osudile su i invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Organizacija Narodna patrola, koju vodi Damjan Knežević, poznata je po svojem nacionalističkom, antiimigrantskom i anti-NATO karakteru, a zaslužna je i za kreiranje murala i grafita koji slave grupu Wagner. Knežević je u prosincu s čelnikom rusko-srpske organizacije Orly Aleksandrom Lisovim i Zoranom Lekićem, predstavnikom Orlyja u Srbiji, posjetio Wagnerov centar u Sankt Peterburgu. Kao poklon donio je tada srpsku zastavu koja je korištena na skupovima podrške ruskoj ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘ - kako u Moskvi zovu invaziju na Ukrajinu - u Beogradu. Lisov, koji tvrdi da je djelatnik Wagner centra, izjavio je da on i Knežević blisko surađuju već nekoliko godina.

Dragovoljci ‘Sava‘ i ‘Dunav‘

Nedavno su objavljene video snimke koje prikazuju dva srpska "dragovoljca bez borbenog iskustva", kodnog imena Sava i Dunav, čiji je zadatak bio privući više plaćenika na prve linije bojišnice u Ukrajini i stvoriti iluziju slavenskog jedinstva. Muškarci u uniformama, koji nose potkape, kratko razgovaraju uz pomoć prevoditelja zvanog ‘Viking‘, koji ne govori srpski. Kažu da su zadovoljni uvjetima u bataljunu Sudoplatov, koji je formiran prošle jeseni u regiji Zaporižje, a objašnjavaju da ih je u ruske redove ‘pozvalo srce‘. Da nije bilo prijetnji kaznenim progonom u Srbiji, vjeruju da bi se u Ukrajinu zaputilo više volontera.

Obojica rijetko govore pa je teško utvrditi jesu li riječi doista njihove. Umjesto toga, većinu svojih misli komuniciraju preko ‘Vikinga‘, koji dvojicu Srba prikazuje kao bivše strijelce ‘srpske vojne policije‘. ‘Viking‘ navodi da sukob u Ukrajini ima utjecaj na oslobađanje Europe i budućnost Kosova, koje je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije.

U drugoj priči, ‘Sava‘ i ‘Dunav‘ su rječitiji, ali su uočljive izrazite glasovne nijanse. Podržavaju klišeizirane primjedbe poput "NATO je taj koji vodi rat, a ne Ukrajina" i "sve nevolje proizlaze iz Zapada i zapadnog političkog establišmenta u Kijevu". Njihovi pogledi velikim se dijelom prenose kroz lik "Vikinga". On procjenjuje da bi stotine stranaca moglo biti uključeno u sukob, s oko 15 Srba, 5 do 6 Makedonaca i nekolicinom pripadnika drugih slavenskih naroda koji su izrazili interes za pridruživanje njihovom bataljunu.

‘Viking‘, čije je pravo ime Andrej Rodionov, vodi pokret Rusko-slavensko ujedinjenje i preporod", koji se suprotstavlja "pozapadnjačenom globalizmu, materijalizmu i multikulturalizmu". Organizacija ima za cilj ujediniti i oživjeti autohtonu rusku državu, oživjeti povijesnu Veliku Rusiju i stvoriti uniju slavenske države s Velikom Rusijom kao predvodnicom.

Ova na papiru ambiciozna organizacija registrirana je na adresi u Sevastopolju, na Krimu. Rodionovljev paravan bila je trgovina antikvitetima na malo, prije nego što je postao borac za veliku slavensku državu.

Notorni Dejan Berić

Najpoznatiji srpski plaćenik u prvom valu bio je Dejan Berić, poznat po svojim ambicioznim planovima. Došao je na zao glas putem svog YouTube kanala, koji ima oko 100.000 pretplatnika i gdje često poziva na rat i promovira pozitivnu sliku o grupi Wagner. Berić tvrdi da je radio na izgradnji olimpijskog sela u Sočiju prije Zimskih olimpijskih igara 2014., a zatim se borio u Slavjansku pod vodstvom Strelkova (pravog imena Igor Girkin) te u zračnoj luci u Donecku, iako te tvrdnje nemaju pouzdanu potvrdu.

Strelkov -jedan je od ključnih ruskih bivših špijuna i separatista u Ukrajini - negira da je Berić ikada služio pod njegovim zapovjedništvom. Zbog toga je Berić prozivao Strelkova, optužujući ga da mu je osobno naredio ubojstvo jednog zapovjednika tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) te da je pokušao "zatrovati vodu živom".

Berićev imidž narušen je sukobima s mnogim srpskim dragovoljcima iz prvog vala i zapovjednicima Donbasa. Oni koji ga poznaju nazivaju ga lažljivcem i pohlepnom osobom, koja se stalno prikazuje kao značajna, a zapravo neprestano ‘žica‘ novac, oružje, lijekove i druga sredstva. Novac skuplja i uplatama na internetu.

image

Borci grupe Wagner

Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Unatoč svojoj skandaloznoj reputaciji, Berić je 2019. dobio akreditaciju Ministarstva vanjskih poslova i sudjelovao je u 7-minutnom dijalogu s tiskovnom tajnicom Marijom Zaharovom kao dopisnik za Politrussia.com. Iza ove domoljubne stranice stoji Ruslan Ostaško, koji se povezuje s Putinovom administracijom i koji je, prema istrazi zatvorenog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, dobio državne ugovore u vrijednosti od 100 milijuna rubalja (oko 1,5 milijuna eura). Navodno ima i veza koje vode do Prigožina.

U nedavnoj video snimci Berić je srbijanskoj publici poručio kako Wagner ima vlastito topništvo i zrakoplovstvo te da sve što trebaju dobivaju od Ministarstva obrane. U snimci topnike s iskustvom u srpskoj vojsci ili JNA poziva da dođu u Donbas.

"Ako ste topnik i časnik, pridružite nam se. Sada ste najpotrebniji. Nikome ne zatvaramo svoja vrata, ali ako imate neku kroničnu bolest, nemojte dolaziti. Inače ćete biti izbačeni", objašnjava on. Berić je pozvao potencijalne regrute i da mu osobno pišu.

‘To je šala koliko je Srba išlo‘

"Dočekat će vas i odvesti na mjesto gdje se potpisuju ugovori". Tvrdi da će za tri mjeseca biti vraćen novac za karte, a za šest mjeseci će biti odobreno rusko državljanstvo. "Dok ste na poligonu, plaća je 110.000 rubalja (1.500 dolara), a ako ste u zoni borbenih djelovanja 220.000 (3.000 dolara). Sva plaćanja su praćena dokumentima. Dobiješ novac i radi s njim što hoćeš".

Prema ukrajinskim izvorima, možda je nekoliko stotina srpskih plaćenika bilo uključeno u sukob u Donbasu od 2014. Srbijanska vlada, pak, nije objavila nikakve službene podatke o tome. Posljednjih godina više od 30 državljana Srbije izvedeno je pred sud zbog sudjelovanja u sukobima, no samo je nekolicina dobila veće kazne, uglavnom se radilo o kratkim zatvorskim kaznama.

Jedan stručnjak iz Beograda, koji je želio ostati anoniman kada su u pitanju plaćeničke aktivnosti, rekao je za The Insider da je Wagner regrutirao plaćenike s Balkana još od sukoba u Siriji.

"Pojedinci koji su išli u Donbas od 2014. do 2022., a bilo ih je ukupno oko 100-150, su šala. Malo je vjerojatno da će Balkan postati središte plaćeničkih aktivnosti. Vlada Srbije ne može zakonski spriječiti svoje građane da putuju u Rusiju. Jednostavno se nadaju da će plaćenici ili umrijeti u Ukrajini ili se neće vratiti. Oni koji su putovali u inozemstvo kao plaćenici ili su umrli ili su se smjestili negdje drugdje, dok su oni rijetki koji su se vratili osuđeni. Wagner nije fizički prisutan u Srbiji, ali svoje glavne operacije vodi preko nekoliko krajnje desničarskih skupina. Malo je potencijalnih plaćenika u regiji i vjerojatno će se Vučićeva vlada obračunati s njima kako se Srbija bude više udaljavala od Rusije", rekao je ovaj ekspert.

Ipak, mnogi smatraju da je utjecaj grupe Wagner među radikalnim skupinama i kroz njih u Srbiji uopće itekako značajan i potencijalno opasan za tamošnje vlasti i stanje društva, na što možda ukazuju i prosvjedi u Beogradu na kojima su pripadnici Narodne patrole vrijeđali Vučića i optuživali ga za izdaju Kosova te tražili da odustane od njemačko-francuskog prijedloga za rješavanje kosovskog pitanja. U suprotnom, poručili su, zahtijevat će njegovu ostavku, a nisu propustili upozoriti ga i da ne uvodi sankcije Rusiji, u vezi čega se predsjednik Srbije nalazi pod nikad većim pritiskom Europske unije i Zapada.

A u nedavnom intervjuu za The Telegraph kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da plaćenici Wagnera surađuju sa srpskim paravojnim postrojbama u krijumčarenju oružja i neoznačenih vojnih odora na Kosovo. Tajna operacija, kako je rekla, osmišljena je kako bi se postavili temelji za potencijalni hibridni napad Srbije kako bi osvojila teritorij Kosova po uzoru na ‘Krimski‘ scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02