TIJESNA VEĆINA

Srpska lista podržala novu kosovsku vladu radi 'zaštite srpskog interesa'

Novi kosovski premijer Avdullah Hoti
 Anadolu Agency via AFP

Politička organizacija kosovskih Srba Srpska lista (SL), koja djeluje pod pokroviteljstvom službenog Beograda, priopćila je u srijedu da je podržala novu kosovsku vladu "u cilju zaštite interesa srpskog naroda".

Kosovski parlament je ranije u srijedu tijesnom većinom za premijera izabrao bivšeg zamjenika predsjednika vlade i vodećeg dužnosnika Demokratske lige Kosova (LDK) Avdullaha Hotija.

Za njega je glasao 61 od 120 zastupnika, uključujući deset zastupnika SL-a koji će u Hotijevoj vladi imati dva mjesta, potpredsjednika i ministra za lokalnu samoupravu te ministra za zajednice i povratak.

- U cilju zaštite interesa srpskog naroda SL je podržao formiranje vlade u Prištini, u kojoj će naši ministri nastojati da se čim prije ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unaprjeđenja prava i položaja Srba u pokrajini - priopćio je SL.

Isitče da će "nova vlada ukinuti pristojbe i 'recipročne' mjere" te da se "sukladno koalicijskom sporazumu" Hotijeva vlada "obavezuje da će implementirati postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine te poštivati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

U koalicijskom sporazumu, čije su izvatke objavili beogradski mediji, ne navodi se obveza formiranja Srpske zajednice općina (SZO). Upravo je izostanak formiranja SZO-a jedna od ključnih primjedbi Beograda Prištini koju optužuje za nepoštivanje Briselskog sproazuma o normalizaciji odnosa iz travnja 2013. postignutog pod pokroviteljstvom Europske unije.

Bivši premijer Kurti je o obraćanju građanima Kosova najavio da u četvrtak neće predati dužnost Hotiju, kojeg je je ranije kao premijer smijenio sa dužnosti svog prvog zamjenika.

Naglasivši da je njegov pokret Samoodređenje (VV) "prva i najveća stranka u Skupštini Kosova", Hoti je rekao kako je tijekom kratkog mandata na čelu vlade dokazao "da je moguće vladati bez Srpske liste i bez ovisnosti o njoj".

Kurti drži da je Hotijeva vlada "protuzakonita" i najavljuje da će se brzo vratiti na vlast.

Kurti nije prošao glasovanje o povjerenju 25. ožujka, nakon što se raspala koalicija njegove nacionalističko-ljevičarske stranke VV-a i LDK-a samo dva mjeseca od njezina formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka. Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom covida-19.

LDK je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominirao Hotija za novog premijera, a predsjednik Hašim Taci ga je predložio parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:58