OPASNI SUSJEDI

Srpska mafija proglašena osmom najjačom na svijetu

Srbi su se plasirali iznad Albanaca i Jamajkanaca. Prvo mjesto zauzela je ruska mafija s pola milijuna članova, a slijede je Cosa Nostra te kolumbijski narko karteli
 CROPIX

BEOGRAD - Srpska je mafija proglašena osmom najjačom na svijetu prema popisu koji su zajedno objavili londonski Daily News te španjolski dnevnik Diario. Iza nje su se našle čak i zloglasna albanska te jamajkanska mafija.

Kriterij za uzlazak na 'top deset' najjačih svjetskih mafija bilo je sudjelovanje u organiziranom kriminalu na području više zemalja te aktivnostima poput trgovine drogom, oružjem ili sličnim ilegalnim robama.

Prema popisu, srpska je mafija tako visoko pozicionirana jer je posluje u desetak zemalja, povezana je s aktivnostima poput krijumčarenja droge, plaćenih ubojstava, reketarenja, namještanja klađenja, kontrole kockarnica te krađa.

Uz to, na Interpolovoj se listi nalazi čak 350 državljana Srbije koji često slove kao najbliži suradnici vođa najvećih narko kartela na svijetu.

Srpski su mafijaši poznati i po inteligentnim pljačkama koje često imaju hollywoodske scenarije, ali i po brzim i 'čistim' likvidacijama.

Prvo mjesto na 'popisu časti' zauzela je ruska mafija za koju se procjenjuje da ima više od pola milijuna članova koji kontroliraju i do 70 posto ruskog gospodarstva.

U stopu je slijedi talijanska mafija, jedna od najstarijih na svijetu. Vjeruje se da začeci 'Cosa Nostre' leže u drugoj polovici 19. stoljeća na Siciliji. U desetak velikih mafijaški porodica ima 4000 članova, no velik je broj i tzv. 'vanjskih suradnika'.

Treće mjesto popisa zauzeli su kolumbijski narko karteli koji su svoj uspon započeli sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća prodajom droge na malo u SAD-u.

Četvrte su Kineske trijade poznate po krijumčarenju ilegalnih imigranata, a vjeruje se kako drže dvije trećine svjetskog tržišta kokaina.

S 110 tisuća članova u 2500 obitelji, japanske su jakuze zauzele peto mjesto. Njihovo se poslovanje orijentira na kontrolu prostitucije, igara na sreću, pornografije, krijumčarenje ljudi, kamatarenje te drogu i pranje novca.

Meksička je mafija, nastala u američkim zatvorima od pritvorenih pripadnika uličnih bandi, s brojem od 30 tisuća zauzela šesto mjesto. Glavno im je poslovanje prekooceansko krijumčarenje droge, oružja te prostitucija.

Izraelci zauzimaju sedmo mjesto, a često ih se povezuje s ruskom mafijom. Slove kao nemilosrdni mafijaši, a u drže monopol nad izvozom hašiša te ecstasyja u Europu i SAD.

Nakon srpske, na osmom mjestu, nalazi se albanska mafija koja je svoje 'pipce' počela širiti 80-ih godina prošlog stoljeća. Njezini pripadnici poštuju kodeks ponašanja star gotovo šest stoljeća.

'Top deset' najjačih mafija zatvaraju Jamajkanci čija je mafija, nastala od emigranata koji su naseljavali siromašne kvartove u Velikoj Britaniji, s aktivnim djelovanjem počela 1950. godine. Svoj su ugled stekli zbog brutalnog nasilja te žestokih obračuna s londonskom policijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:35