NEMIRNA BOSNA

SRPSKA POLICIJA PRIVELA BOŠNJAKE U SREBRENICI 'Pozivam Gestapo RS-a da prestane s nasilničkim ponašanjem prema žrtvama'

Srebreničanke nakon naguravanja s policijom presjekle žičanu ogradu i položile cvijeće u znak sjećanja na žrtve genocida
Bosnian Muslim woman, Hava Muhic (2nd L), survivor of Srebrenica 1995 massacre, observes burial of the body of her child, the youngest victim, during a mass burial at a memorial cemetery in the village of Potocari near the eastern Bosnian town of Srebrenica on July 11, 2013. Bosnia buried 409 victims of the Srebrenica massacre on July 11, including a newborn baby, on the 18th anniversary of the worst slaughter in post-war Europe. More than 15,000 people travelled to Potocari, near Srebrenica to attend the mass funeral of victims whose remains were found in mass graves and only identified almost two decades after the 1995 killing. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC

Nekoliko bošnjačkih povratnika na područje Srebrenice podvrgnuto je pravosudnoj istrazi zbog nastojanja da proteklog vikenda odaju počast ubijenima u genocidu počinjenom 1995. godine, a predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u utorak je potvrdila kako je kazneno prijavljen i Emir Suljagić, koordinator udruge nevladinih organizacija pod nazivom "1. ožujka", koja se zalaže za pojačani povratak Bošnjaka u RS.

Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti RS zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" da u krugu nekadašnje poljoprivredne zadruge u selu Kravice polože cvijeće u znak sjećanja na više od tisuću bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su tu strijeljani nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Srebreničanke su nakon naguravanja s policijom presjekle žičanu ogradu i ušle u krug zadruge te položile cvijeće.

Predsjednicu udruge Hatidžu Mehmedović policija je nakon toga pozvala na obavjesni razgovor, a objavljeno je da okružno tužiteljstvo u Bijeljini vodi istragu o cijelom slučaju.

Ravnatelj policije RS Gojko Vasić izjavio je kako je policija samo štitila privatnu imovinu, dodajući kako je u krug pojljoprivredne zadruge provaljeno protuzakonito.

"Spremna sam odgovarati za ono što sam počinila i ako se to smatra kaznenim djelom, spremna sam odgovarati, bez obzira na to što sam žrtva. Isto tako bih voljela da odgovaraju i oni koji su doveli do samog incidenta", kazala je Mehmedović, podsjećajući kako je pristup stratištu u Kravici Bošnjacima bio zabranjen svih proteklih godina.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je reagirao na privođenja njegovih sugrađana, a policiju RS usporedio je sa zloglasnim nacističkim Gestapoom.

"Pozivam Gestapo RS-a, tko god stoji iza toga, da prestane s ovakvim nasilničkim ponašanjem prema žrtvama. To je nešto što mi nećemo tolerirati", izjavio je Duraković lokalnim medijima.

Zbog izjave Emira Suljagića u kojoj je vlast RS i njezine postupke usporedio s onim što je u prošlosti radio njemački Wermacht, vlada RS odlučila je protiv njega pokrenuti kazneni progon.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović u utorak je kazala kako Suljagić svojim izjavama poziva na rušenje ustavnog poretka RS pa time i BiH.

"U pitanju je jezik mržnje koji može izazvati ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica", izjavila je Cvijanović na sjednici entitetskog parlamenta, odgovarajući na zastupnička pitanja.

Vlada RS od Suljagića je najprije zatražila ispriku zbog usporedbi s Wermachtom no on je takvu mogućnost odlučno odbacio.

"Razmislit ću o isprici onda kad se oni ispričaju za to što su njihovi prethodnici na tim položajima, u toj istoj vladi RS-a, pobili moju obitelj", kazao je u lipnju Suljagić, koji je preživio pad Srebrenice no pritom je ostao bez velikog broja članova obitelji.

Koalicija "1. ožujka", koju sad predvodi Suljagić, utemeljena je 2012. godine s ciljem osiguranja što većeg povratka bošnjačkih prognanika u RS.

Cilj im je također potaknuti što veći broj bošnjačkih prognanika da se prijavi za glasovanje na području RS kako bi time utjecali na izbor zastupnika iz tog entiteta u parlament BiH i ujedno spriječili da političke stranke sa srpskim predznakom mogu blokirati donošenje zakona na državnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:06