VELIKI UDARAC

Srpska politika dotakla dno, Amerikanci stavili pod sankcije Vulina, razlog je - droga!

Vulin je trenutno ravnatelj srbijanske Sigurnosno-informativne agencije

 Aleksandar Vulin

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije direktoru srbijanske tajne službe Aleksandru Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija.

Vulin je bliski suradnik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i šef Partije socijalsta koja je dio vladajuće koalicije.

Direktor Sigurnosno informativne agencije (BIA), Vulin je poznat po proruskim stajalištima.

Sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes. Pojedincima i pravnim osobama u SAD-u također su zabranjene sve transakcije s njime.

Vulin je upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije", stoji u priopćenju ministarstva.

"Javne funkcije koristio je za podupiranje Rusije, jačanje ruskih malignih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu i pružaju Rusiji platformu za širenje utjecaja u regiji", dodaje se.

Srbijanske vlasti zasad nisu reagirale na odluku SAD-a.

Iako je Beograd više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, nije se priključio međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Srbija je kandidat za priključenje Europskoj uniji i na tome putu mora se obračunati s duboko ukorjenjenom korupcijom i organiziranim kriminalom te uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 23:21