TOČNE INFORMACIJE

SRPSKA VLADA POVLAČI KONTROVERZNU ODLUKU O CENTRALIZIRANJU INFORMACIJA Premijerka Brnabić: Moja je glupost i moja krivnja što smo nešto ovako donijeli

Ana Brnabić
 Sputnik / AFP

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da će njena vlada danas povući spornu odluku kojim se informiranje tijekom pandemije Covida-19 centralizira na Krizni stožer, nakon pritužbi medijskih udruga da odluka upućuje na uvođenje cenzure.

Brnabić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekla da je pogriješila i da će sporni zaključak vlade biti povučen "na izričitu, izravnu zamolbu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića" kako se "ne bi bacila sjena" na sve što je dosad urađeno u nizu mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

"Moja je glupost i moja krivnja što smo nešto ovako donijeli. Moja je glupost što, kada smo ovo donijeli, nisam obrazložila... Da se ne bi bacila sjena na sve što smo radili, povući ćemo odluku", objasnila je Brnabić za RTS nakon što su novinarske udruge, NGO sektor i strukovne organizacije u srijedu tu odluku usporedili s uvođenjem cenzure.

Ona je navela da je odluka o tome tko može dati obavijesti vezane uz epidemiološku situaciju donesena kako bi "građani dobivali točne, pravovremene i potpune informacije", ali da će biti povučena na sjednici vlade uoči današnjeg sastanka Kriznog stožera.

Brnabić je rekla da će odluka biti povučena, jer "ne želi dati izgovor" zastupnici Europskog parlamenta Tanji Fajon i predstavniku OESS-a Harlemu Desieru za tvrdnje kako u Srbiji ne postoji sloboda medija u trenutku kada je "Srbija postavila domaću zadaću" ostalima kako se daju pune i transparentne informacije građanima.

'Borba protiv lažnih vijesti, bez privođenja'

Ona je ocijenila kako će biti potreban "dodatni napor" da se država bori s lažnim vijestima, među koje je ubrojala poruke na društvenim mrežama o uvođenju 24-erosatnog policijskog sata.

Komentirajući privođenje novosadske novinarke portala Nova S Ane Lalić zbog teksta o stanju i uvjetima rada zdravstenih djelatnika u Kliničkom centru Vojvodina, Brnabić je rekla da joj je žao što je do toga došlo, navodeći da je "širenje lažnih vijesti u izvanrednom stanju ozbiljan prekršaj".

"Molimo novinare da ne šire laži koje će služiti da bi se ugled i kapacitet zdravstvenih ustanova smanjivao, da bi napadali kliničke centre, zdravstvene djelatnike", rekla je Brnabić i apelirala "da se novinari ne privode, čak ni oni koji govore laži".

Brnabić je najavila da će danas biti održani sastanci kriznih stožera i vlade i najavila nove mjere u suzbijanju širenja zaraze koronavirusom. Pozvala je građane da "u ključnim danima koji dolaze" pokažu "željeznu disciplinu".

"Nećemo se ustručavati donijeti još strože mjere", rekla je Brnabić, inzistirajući na "disciplini društva i svakog pojedinca, osobnoj odgovornosti, samosvijesti, solidarnosti i uzajamnoj brizi", istaknuvši da je borba protiv koronavirusa zajednička obveza svih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:52