PRIZNANJE KRIVICE

SRPSKE BANKE SAME VRAĆAJU NOVAC DUŽNICIMA U FRANKU 'Zašto to rade ako su uvjereni da su ugovori zakoniti?'

Banke u Srbiji ovih dana šalju novu ponudu klijentima kojima su povećale kamate za kredite u švicarskim francima - vratit će im sumu za koju klijenti smatraju da su oštećeni, ali uz uvjet da ih klijenti ne tuže i ne traže poništavanje ugovora o kreditu, piše Blic .

- Zašto to rade ako su uvjereni da su ugovori zakoniti? Ukoliko tužite banku zbog nezakonitog povećanja kamata, dobit ćete dvostruko više novca nego u slučaju da pristanete na neko od rješenja koje je ponudila NBS - tvrdi za Blic Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata 'Efektiva', pandan hrvatskoj udurzi 'Franak'.

Gavrilović upozorava da su banke krenule u ofenzivu pritiskanja dužnika da se odluče za neki od modela koji bi navodno riješili probleme sa švicarskom valutom, sve sa ciljem da umanje svoje potencijalne gubitke koji bi za sve građane koji imaju kredit u švicarcu iznosili 48 milijuna eura.

Prihvaćanjem nekog od modela dobija se samo neznatna korist u vidu smanjenja mjesečne obaveze za 120 do 190 kuna, a banke su rate povećale i do 2,5 puta. Prihvaćanjem nekog od modela gubi se i mogućnost tužbe, a time se dobija i daleko manje novca, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:12