MLADEN IVANIĆ

SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH 'Uhićenja pripadnika HVO opteretila su odnose BiH i Hrvatske'

Arhivska fotografija: General HVO-a Đuro Matuzović (skroz desno) rukuje se s generalom vojske bosanskih Srba Novicom Šimićem (desno), a američki general Willams Nash (okrenut leđima, u sredini) razgovora sa pukovnikom Armije BiH Muharemom Efendićem
 Reuters arhiva

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u srijedu kako su dobri odnosi BiH i Hrvatske postali zategnuti nakon uhićenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenih za ratne zločine te rekao kako bi te napetosti trebalo što prije ukloniti.

"Rečenice koje su dolazile iz Hrvatske, poput onih da žrtve ne mogu praviti zločine, previše ulaze u sadržaj i previše opterećuju i vrše politički pritisak na pravosuđe, ali ja mislim da će i Zagreb s time stati", izjavio je Ivanić, koji od 17. studenog preuzima osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH, navodi novinska agencija Srna.

Ivanić je izjavio kako je očekivao "žešće stavove" iz Republike Srpske u vezi s tim reakcijama Zagreba.

Podsjetio je i kako postoje problemi u odnosima između BiH i Srbije a njih opterećuje prije svega loš odnos srbijanskih dužnosnika i bošnjačkih političara u BiH.

"Mislim da bi se mnogo toga moglo popraviti ako uspijemo organizirati zajednički sastanak rukovodstava BiH, Srbije i Hrvatske, posvećen spuštanju međusobnih političkih tenzija", kazao je Ivanić.

Pojasnio je kako će mu pritoritet u narednih osam mjeseci predsjedavanja Predsjedništvom BiH biti ispunjavanje uvjeta nužnih da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Želja mi je da u narednih osam mjeseci ponovo vratimo pozitivnu priču o BiH i da se sa tema o kojima se ne slažemo, vratimo na teme o kojim se možemo dogovoriti i postići kompromis. Jedna od ključnih tema svakako je približavanje BiH EU-u i dobijanje statusa kandidata. Evo, da budem oprezan, ja to očekujem do kraja mandata Predsjedništva BiH (2018.) iako smo mi u predsjedništvu postavili ambicioznije ciljeve da taj proces teče brže", kazao je Ivanić.

U odnosu na približavanje NATO-u bio je znato suzdržaniji kazavši kako je stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP) maksimum kojega treba očekivati jer o ulasku u Sjevernoatlantski savez u BiH nema političke suglasnosti s obzirom da se tome protive vlasti RS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:28