PREDRAG KON

SRPSKI EPIDEMIOLOG PRIZNAO DA SU JAVNOSTI TAJILI KLJUČNE VIJESTI NA POČETKU EPIDEMIJE 'Sve vrijeme smo bili na iglama, nije bilo ni testova ni opreme'

Predrag Kon
 Screenshot

Srpski epidemiolog Predrag Kon gostujući u emisiji "Ćirilica" kazao je da u Srbiji u startu nije bilo dovoljno testova za otkrivanje COVID-19 koronavirusa i zaštitne opreme, piše Nova.rs.

- Stvarnost je takva kakva jest. U trenutku kada preuzimate nešto, imate određeni nivo testova, imate određeni nivo zaštitne opreme. Vi sad možete izaći i kukati pred narodom da nema ni testova, ni zaštitne opreme. Ili ćete izaći i reći - imamo dovoljno da odradimo jedan posao koji će spasiti živote. To smo mi učinili. I napravili smo sistem koji je bio siguran u tom periodu, sve vrijeme na iglama čekajući i zaštitnu opremu, čekajući i testove - kazao je Kon.

Taj sistem je tada otkrivao isključivo one koji su imali samo teški oblik bolesti, a parametri za testiranje pojedinaca su se znali.

- Da je imao temperaturu preko 38 stupnjeva, da je putovao, da je imao kontakt, da se to može epidemiološki utvrdi.Samo smo te testirali. Tada je bio pritisak - svi su htjeli da se testiraju. Međutim, nije bilo testova - kazao je Kon.

- S druge strane imali ste one kojima se trebala dati zaštitna oprema - dakle onima koji su najviše izloženi i koji će biti direktno uključeni u to - kazao je Kon govoreći o zaštitnoj opremi.

Iznio je i statistiku po pitanju broja umrlih kojih bi bilo da se nije uvelo izvanredno stanje. Model je pokazao 800 umrlih, a gornja granica je bila više od 2000, a zbog toga se, kako je kazao, moralo uvesti izvanredno stanje.

- Osobno sam znao kako su razvijani pandemijski planovi i to smo svi mi znali, i Pelemiš, i Stevanović i svi mi ostali kao sistem, nismo bili pripremljeni. Imali smo nepripremljenost što se tiče zaštitne opreme i lijekova - kazao je Kon.

No, priča o nepripremljenosti nastavila se i danas pa je tako Kon na redovnoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o "kukanju" zbog toga što nije bilo dovoljno zaštitne opreme kazao da je "znao da je nema dovoljno, ali da nije bilo zrelo ili korisno da o tome otvoreno priča".

Potvrdio je i da je osobno odlučio da ne kuka o tome.

- Kada smo pitali direktore zdravstvenih ustanova u Beogradu, svi osim jedne, u kojoj je striktno odgovoreno da nema zaštitne opreme, svi su rekli da je imaju. I taj odnos prema imanju ili neimanju zaštitne opreme pokazuje koliko smo mi potpuno bili nespremni u tom trenutku. Nitko nije razmišljao koliko se to zaista troši u takvim uvjetima. Ili je to moj dojam. U svakom slučaju, ja sam 'znao' da toga nema dovoljno, i tek kad sam vidio taj avion sam se smirio - kazao je Kon koji je još i ranije upozoravao da nemaju zaštitne opreme dok su političari uvjeravali javnost da je Srbija potpuno spremna za epidemiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 19:53