DR. PREDRAG KON

Srpski epidemiolog priznao: ‘Imali smo triput više mrtvih od korone od službenih podataka!‘

‘Mi prvi put koristimo jedan informatički sustav. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan‘ - kaže Kon
Covid bolnica u Beogradu
 Oliver Bunic/AFP

Srpski epidemiolog dr. Predrag Kon u emisiji "Pregled dana" NewsmaxAdria rekao je da je do lipnja u Srbiji bilo čak triput više smrtnih slučajeva od covida-19 nego što je bilo pismeno prijavljeno, piše Nova.rs.

- Smrtni slučajevi ne mogu se precizno iskazati, a to sam već objašnjavao, ako ne prođe određeni period. Tek za dva mjeseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je dio obrasca u skladu sa zakonom - istaknuo je Kon.

Prema podacima koje je još krajem lipnja objavio BIRN, u Srbiji su od 19. ožujka do 1. lipnja 2020. od koronavirusa umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od službeno objavljenog broja za taj period, koji iznosi 244. BIRN je svoje istraživanje objavio nakon što su dobili uvid u podatke koji su dio službenog državnog informatičkog sustava Covid19.

Kon je pak, ističe, obradio podatke do lipnja.

- Do lipnja je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno - navodi Kon i dodaje da je za to kriv kompjutorski program.

- Mi prvi put koristimo jedan informatički sustav. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i, ne znam zašto, negdje do sredine lipnja, on nije bio precizan. Mi nikada nismo radili po tom sustavu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije, nešto što redovno funkcionira - rekao je Kon, dodavši da to nije bilo moguće zbog masovnosti.

Ispitivanje proteklih slučajeva, kaže, nije bila interna kontrola već njegov "osobni rad".

- Koristio sam statističke podatke, takozvanu mortalitetnu statistiku. To su obrasci koji jedan dio imaju čisto statistički, dok drugu čini potvrda o smrti. Ta potvrda o smrti ima tri dijela: neposredni uzrok smrti, osnovni uzrok smrti i posredne uzroke smrti. Sve podatke dobio sam iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Jer, nakon što Zavod za statistiku obradi podatke šalju ih nazad na kontrolu šifriranja - ističe Kon.

On navodi da prijave smrti u pisanoj formi stižu ranije, a potvrde o smrti kasnije, poslije dva mjeseca.

Kako je naveo, od ožujka do lipnja ove godine bilo je 210 smrtnih ishoda koji su za osnovni i neposredni uzrok imali covid, a službeno je prijavljeno 118.

- Našao sam 29 smrtnih ishoda u istom periodu od virusne upale pluća. Našao sam i višak smrtnosti - 102 viška od neoznačene upale pluća. Od ta 102 slučaja viška ne možemo sve računati da je bio covid, ali značajan dio jest. Taj višak kad se prati - i usporedi iz godine u godinu - u višku smrtnosti za cijeli period postoji 345 ljudi, i to se događa u svakoj epidemiji - rekao je Kon.

- Ono što se neposredno objavljuje je u informatičkom sustavu. Izvor podataka iz informatičkog sustava je jedna stvar, a iz pisanog je druga.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio - sadašnji podaci koji se sada viđaju na portalu covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, “on se uklapa u ovo”.

- Sada mogu tvrditi da su podaci vrlo približni i vrlo točni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne - to ćemo vidjeti tek kasnije - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:01