SPORAN PRIJEDLOG

Srpski mediji pišu: Vučićeva vlada zakonom će omogućiti stranim tvrtkama oduzimanje imovine?

Kako se navodi u prijedlogu izmjene zakona, ubuduće će svi postupci oko eksproprijacije biti vođeni po hitnom postupku

Prosvjedi protiv kompanije Rio Tinto u Beogradu, Aleksandar Vučić

 Profimedia/afp

Litij je jedan od najvažnijih resursa o kojemu ovise zelena tehnologija, električni automobili, svjež zrak..., a zanimljivo je da je njega najviše u regiji Jadar, koja je ime dobila po istoimenoj rijeci u susjednoj Srbiji. Sirovinu eksploatira englesko-australska kompanija Rio Tinto grupa, a prekomjerna eksploatacija vrijedne sirovine izazvala je zabrinutost zbog utjecaja na okoliš kod susjeda.

Sada Nova.rs izvještava da izmjenama zakona o eksproprijaciji, koji se našao na dnevnom redu Skupštine Srbije, država namjerava legalizirati potpuno otimanje imovine. Naime, predviđenim izmjenama vlast može proglasiti sve javnim interesom, i na osnovi toga oduzeti imovinu uz plaćanje određene naknadne vlasniku. To zapravo znači da se tako može oduzeti i zemljište na kojem Rio Tinto planira eksploataciju sirovine.

Kako se navodi u prijedlogu izmjene zakona, ubuduće će svi postupci oko eksproprijacije biti vođeni po hitnom postupku. Nije objašnjeno zbog čega se uvodi hitnost ako se smanjuju rokovi za postupanje nadležnih tijela.

Nacionalna konvencija o EU upozorava na jasne namjere aktualne vlasti.

"Usvoji li se takav prijedlog Zakona, Vlada će dobiti diskrecijsko pravo da određene projekte proglasi projektima od javnog interesa po vlastitom nahođenju i bez unaprijed propisanih kriterija i uvjeta, a bilo čija imovina može postati predmetom eksproprijacije. U europskoj zemlji koja teži članstvu u EU takav pristup i tretman privatnog vlasništva je nezamisliv", stoji u njihovu priopćenju.

Izmjenama se privatnim tvrtkama omogućuje da budu korisnici eksproprijacije, jer zakon kaže da lista korisnika eksproprijacije može biti i 'u skladu s posebnim zakonom'.

Stručnjaci upozoravaju da se to može iskoristiti u području rudarstva, ako se ima u vidu da Zakon o rudarstvu omogućuje privatnim rudarskim tvrtkama da budu korisnici eksproprijacije.

To znači da se, primjerice, projekt "Jadar" Rio Tinta, kojim se planira eksploatacija jadarita zbog proizvodnje litija, može proglasiti projektom od javnog interesa.

To znači da se sve parcele koje su potrebne Rio Tintu mogu oduzeti uz određenu naknadu (eksproprijacija), ako to država, odnosno Vlada proglasi projektom od javnog interesa.

Kako je pisala Nova.rs, izmjenama zakona omogućit će se i privremeno zauzimanje zemljišta u trajanju od najdulje tri godine, ali tja rok može biti produljen na još tri godine, ako tako zahtjeva korisnik. To znači da privatna imovina može biti uzurpirana na taj način ukupno šest godina.

Jedna od ključnih izmjena odnosi se na članak 20. Zakona o eksproprijaciji. U njemu se navodi, među ostalim, da Vlada Srbije može utvrditi javni interes i "zbog realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za republiku Srbiju, a projekt se realizira na osnovi zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Republika Srbija", prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:44