UZBUNA U BEOGRADU

Srpski mediji tvrde: Bruxelles će nam sutra uručiti ultimatum, moramo priznati Kosovo

- Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa - poručila je pak glasnogovornica EK za vanjske poslove
Aleksandar Vučić, mural sa zastavom Kosova i Avdulah Hoti
 Afp/Profimedia/Panthermedia

Predstavnici administracije EU u Bruxellesu u četvrtak bi Srbiji mogle uručiti ultimatum da prizna Kosovo – objavile su jučer vlastima u Beogradu bliske Večernje novosti pozivajući se na "dobro obaviještene diplomatske izvore".

Prema informacijama Večernjih novosti, delegaciji Beograda koja putuje na razgovore s posebnim predstavnikom EU-a za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u središtu Europske unije bit će uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumijeva de facto priznanje Kosova od strane Srbije.

Sugovornici Večernjih novosti iz diplomatskih krugova tvrde da Bruxelles preko Lajčaka planira šefu srpskog tima Marku Đuriću predati nacrt sporazuma sa zahtjevom da ga proslijedi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Ovaj nacrt je EU napravila bez pregovora s bilo kojom od strana U tekstu se zahtijeva da Srbija prihvati i članstvo Kosova u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama – tvrde Novosti pozivajući se na "dobro obaviješteni izvor".

- Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svemu postigne dogovor. Put ka Europskoj uniji za obje strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU - poručila je pak glasnogovornica Europske komisije za vanjske poslove Nabila Massrali u izjavi za Gazetu Express.

Govoreći o prethodno potpisanim sporazumima u Bruxellesu, a koji su u međuvremenu tek djelomično provedeni, kaže da EU traži od strana da se oni implementiraju.

- Europska unija i sve njene države članice očekuju od strana da implementiraju sve sporazume postignute u prošlosti. Neriješena pitanja u prethodnim sporazumima bit će riješena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum - poručila je Massrali.

Na pitanje o razgovorima o nestalim osobama, iz EU su poručili da ni ta tema, niti bilo koja druga tema „nema rok“ i da će se o svim pitanjima razgovarati sve dok ne budu riješena.

Podsjetimo, nakon dužeg zastoja dijalog Beograda i Prištine obnovljen je 16. srpnja, kada su se u Bruxellesu sastali predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti uz posredništvo EU i razgovarali o nestalim osobama i ekonomskoj suradnji.

Razgovori su prošlog tjedna nastavljeni na stručnoj razini između delegacija Beograda i Prištine predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića s jedne strane i prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija, s druge.

Tko (ne) povlači priznanje?

Dok se Beogradu, barem prema medijima bliskim Vučiću i njegovoj vlasti, sprema ultimatum koji će teško progurati kao pobjedu za "očuvanje srpskih interesa", Srbija i Kosovo i dalje vode svojevrsni diplomatski rat oko priznanja najmlađe balkanske države.

Naime, sinoć je ministrica vanjskih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla objavila da je Priština spriječila dvije zemlje da povuku priznanje Kosova.

Jutros je tu informaciju očekivano demantirao ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ustvrdivši da je to - laž.

- Ono više ne mogu ništa učiniti po tom pitanu, iako je točno da su neke velike zemlje inzistirale na tome da mi to obustavimo - kazao je Dačić za RTS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2023 20:17