IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA

SRPSKI MINISTAR 'Na veliku vojnu paradu dolazi Putin, a pozvali smo i Obamu i Camerona. Samo neka dođu'

 AFP

BEOGRAD - Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron pozvani su na vojnu paradu 16. listopada u Beogradu, kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je u utorak srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić.

Na paradu u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije pozvani su svi prijatelji Srbije, saveznici Vojske Srbije i vojske bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, potvrdio je Gašić novinarima uručujući donacije obiteljima pripadnika Vojske Srbije u nedavnim poplavama.

"Svi saveznici tadašnje vojske Jugoslavije pozvani su sudjelovati u slavlju. Srbija je otvorena zemlja za sve prijatelje da budu gosti na vojnoj paradi 16. listopada", rekao je Gašić, naglasivši da je Vojska Srbije spremna za taj događaj.

Srbijanski ministar obrane zanijekao je tvrdnje da je navodno bilo pritisaka sa Zapada da se vojna parada ne održi.

Na vojnoj paradi 16. listopada, kojom će biti obilježena 70. obljetnica oslobođenja Beograda od njemačke okupacije 20. listopada 1944. godine, sudjelovat će oko 2.600 pripadnika srbijanske vojske u 11 ešelona sa po 180 vojnika te predstavnici ratnih veterana, a bit će pokazano oko 180 različitih borbenih sustava, najavili su ranije organizatori.

Kako doznaje Hina, službeni pozivi su, posredstvom boračkih udruga, upućeni predstavnicima ratnih veterana iz cijele bivše Jugsolavije, ali ne i državnim dužnosnicima iz regije.

Udruge boraca Srbije i svih bivših jugoslavenskih republika imat će svoja izaslanstva veterana, sudionika Narodnooslobodilačkog rata i akcija za oslobođenje Beograda, a sudjelovanje u završnoj svečanosti 19. listopada u beogradskoj Kombank Areni najavili su i preživjeli borci s područja cijele bivše Jugoslavije, potvrđeno je u Savezu udruga narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije.

Prema podacima SUBNOR-a, među preživjelim oslobodiocima Beograda iz 1944. godine 105 veterana živi u Beogradu, a oko 420 ih je u bivšim jugoslavenskim republikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:37