BOSNA I HERCEGOVINA

Srpski ministri blokiraju sankcije BiH Moskvi, Dodik želi još jaču suradnju s Rusima

BiH zbog Dodikova protivljenja da RS dopusti spajanje s plinskom mrežom Hrvatske trenutačno u cijelosti ovisi o ruskom plinu

Milorad Dodik

 Antonio Balić/Cropix

Srpski ministri u Vijeću ministara BiH blokirali su u srijedu donošenje odluke kojom bi se ta zemlja pridružila blokadi pristupa Rusije i Bjelorusije fondovima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istodobno je najavio jačanje energetske suradnje s Rusijom.

Pridruživanje BiH sankcijama EBRD-a protiv Moskve i Minska zbog agresije na Ukrajinu ranije su od ministra financija Vjekoslava Bevande tražili veleposlanici članica EU akreditirani u Sarajevu no ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Dodik u dva su navrata glasali protiv dok su hrvatski i bošnjački ministri podržali pristup EU.

"Nadam se da će se naći neki model kako BiH ne bi zbog ovoga imala neke teže reperkusije", kazao je nakon sjednice HDZ-ov ministar pravde Josip Grubeša naznačivši kako ministar Bevanda kao guverner u ime BiH u EBRD-u još uvijek ima prostora samostalno glasati za pridruživanje sankcijama.

BiH nije zauzela službeno stajalište u odnosu na agresiju Rusije na Ukrajinu a član državnog predsjedništva Dodik najavio je kako planira blokirati donošenje bilo kakvih odluka o sankcijama Moskvi.

Sada je u intervjuu za televiziju N1 kazao kako ne kani niti odustati od ranijih planova za jačanje suradnje s Rusijom dodajući kako očekuje da će se s tim intenzivno nastaviti čim se rat u Ukrajini završi.

Potvrdio je kako se to odnosi i na suradnju u energetskom sektoru unatoč činjenici da se cijela Europa opredijelila za postupno smanjenje ovisnosti o ruskom plinu i nafti.

Dodik koji je još 2015. godine kazao kako "ne želi plin iz Hrvatske" jer to vidi kao put ka ovisnosti o opskrbi tim energentom iz EU sada je izjavio kako vlasti Republike Srpske ne odustaju od tadašnjeg plana da samo u suradnji s Rusima šire plinsku mrežu u tom entitetu. Kazao je kako sada postoje "poslovne operacije" čiji je cilj realizirati takav projekt.

"Kad se normalizira situacija ponovo treba krenuti ka tome. Ako napravimo plinovod to bi za privredu RS bila velika stvar. Dobili smo po povlaštenoj cijeni plin od Rusije i uvođenjem njihovog Gazproma, izgradnjom plinovoda i termoelektrana, tu nisku cijenu bi održali za čitavu BiH”, kazao je Dodik.

BiH je zbog Dodikova protivljenja da RS dopusti spajanje s plinskom mrežom Hrvatske preko Slavonskog Broda ka Zenici trenutačno u cijelosti ovisi o ruskom plinu jer je povezana samo na plinsku mrežu Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 03:49