NIKOLA SANDULOVIĆ

Srpski oporbeni čelnik ostao paraliziran nakon što ga je pretukla tajna služba!? Navodno sve zbog isprike Albancima

Pripadnici tajne službe navodno su pretukli Nikolu Sandulovića nakon što se ispričao za zločine nad Albancima

Nikola Sandulović

 Twitter/

Obitelj srpskog oporbenog čelnika, koji je navodno pretučen dok je bio u pritvoru od strane državne tajne službe, kaže da je ostao djelomično paraliziran nakon napada, piše Guardian.

Obitelj Nikole Sandulovića kaže da je on odveden iz svoje kuće 3. siječnja nakon što se ispričao za zločine koje su počinili Srbi nad Albancima tijekom rata za neovisnost Kosova 1988. i 1989. godine.

Sandulovićeva kći Karla u srijedu je nakon prvog posjeta obitelji koji je bio dopušten pozvala da njezinog oca prebace u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu u kojem je bio smješten.

image

Nikola Sandulović u drustvu kćeri Klare

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

- Komunikativan je, ali je desna strana potpuno paralizirana. U invalidskim kolicima je i u vrlo je lošem zdravstvenom stanju - rekla je u izjavi koju je objavio Michael Polak, odvjetnik u Velikoj Britaniji i direktor Justice Abroad, koji zastupa političara.

Obitelj vjeruje da je Sandulović, čelnik Republikanske partije Srbije i redoviti kritičar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), također možda "otrovan", dodala je. Odvjetnici su rekli da ne mogu ništa potvrditi o Sandulovićevom zdravlju ili napadu dok ga ne odvedu u civilnu ustanovu s punim pristupom liječnicima i odvjetnicima.

Polak je i službeno podnio hitnu tužbu UN-ovom Odboru protiv mučenja, a rekao je da je Sandulovića “uhvatila srpska obavještajna služba, a potom zatvorila i mučila”.

Sandulović je žestoko kritiziran u državnim medijima nakon što je ponovno objavio prošlogodišnju snimku u kojoj je posjetio grob Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova kojeg je srpska policija ubila 1998. zajedno s 57 članova njegove obitelji tijekom rata na Kosovu.

Ponovno je objavio video zajedno s još jednom isprikom što je izazvalo kritike nekih lokalnih medija.

- Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao pokloniti se nevinim albanskim žrtvama, obitelji Jašari, na Prekazima. Ispričao sam se i zamolio za oprost u ime Srba koji to nisu počinili - napisao je Sandulović na X-u 2. siječnja.

Mnogi smatraju da su njegovi komentari povod za napad.

- Bio je gadno pretučen. Ima slomljeno rebro. Kada su ga vratili kući, padao je i gubio svijest i žalio se da ne može pomicati desnu stranu tijela - rekao je Polak.

image

Nikola Sandulović

Tom Dubravec/Cropix

Unatoč tome, Sandulović je uhićen dan nakon što ga je srpska policija vratila kući, a obitelj ga je vidjela tek u srijedu ujutro.

Sudac mu je odredio pritvor od 30 dana nakon što je u odsutnosti optužen za navodno poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kazneno djelo iz članka 317. Kaznenog zakona za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. .

Polak kaže da je optužba jasno kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima koja štiti politički govor.

Napad će pokrenuti nova pitanja o iskazanoj namjeri Srbije da se pridruži EU i potaknuti strahove oko njezinih odnosa sa susjednim zemljama, uključujući Kosovo. Dolazi u jeku optužbi da su nedavni izbori bili namješteni u korist SNS-a predsjednika Aleksandra Vučića, što Vučić negira.

Priznajući političku febrilnost Srbije, Polak je ipak pozvao međunarodnu zajednicu da osudi napad na njegovog klijenta.

- Politički govor mora biti zaštićen. Mislim da je to vrlo važan slučaj za sav srpski narod, slagali se oni s Sandulovićevim gestom ili ne - rekao je.

U priopćenju objavljenom u srijedu, Europska komisija rekla je da je "u kontaktu s relevantnim tijelima i dionicima". Svako pritvaranje moralo je biti pravno opravdano i "relevantna nadležna tijela trebala bi učinkovito pratiti sve vjerodostojne navode o nasilju", dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:29