NEPOPULARNA MJERA

Srpski premijer Dačić poručio: 'Povisit ćemo PDV, to su prve mjere koje će zaustaviti krvarenje!'

 Tea Cimaš/CROPIX

BEOGRAD - Srbijanska vlada odlučila je u ponedjeljak povisiti opću stopu poreza na dodanu vrijednost s 18 na 20 posto, što vrijedi od listopada i što je samo jedna od mjera smanjenja proračunskog deficita, budući da je za to smanjenje i otplatu javnog duga ove godine Srbiji potrebno rekordnih 4,4 milijarde eura.

Srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić novinarima je rekao da je vlada u ponedjeljak usvojila 12 zakona, kojima je cilj uvođenje reda u javne financije, kao i rebalans proračuna, a prema njegovim riječima svaka odgoda fiskalne konsolidacije Srbiju bi za godinu do dvije dovelo u situaciju sličnu Grčkoj.

Paket mjera omogućit će smanjenje proračunskog deficita sa 7,1 posto BDP-a na 6,7 posto do kraja ove godine.

Prema riječima predsjednika srbijanske vlade Ivice Dačića, te bi mjere parlament trebao usvojiti već idućeg tjedna, što prvi su koraci vlade i prve mjere koje omogućavaju da se "zaustavi krvarenje”. Cilj srbijanske vlade jest da se u idućoj godini deficit smanji na četiri posto, kako bi se postavio temelj za opći gospodarski razvitak zemlje.

Dakić smatra kako se Srbija mora zaduživati jer treba potaknuti proizvodnju i zato je potrebno razgovarati s MMF-om, čiji predstavnici ovoga tjedna stižu u Beograd, te te s drugim svjetskim financijskim institucijama, kao i s Rusijom i Kinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:00