BOSNA I HERCEGOVINA

Srpski zastupnici bojkotirali sjednicu parlamenta zbog zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina

Odluka je političke, a ne poslovničke naravi i donesena je kako bi se osiguralo vrijeme da se prevlada kriza, rekao je Predrag Kojović
Milorad Dodik
 Orhan Karsli/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sjednica zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine najavljena za utorak morala je biti otkazana jer na nju nisu došli zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom potvrdivši tako najavu bojkota rada državnih tijela vlasti zbog nametanja zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina.

Odluku o otkazivanju sjednice donijeli su članovi proširenog kolegija Zastupničkog doma nakon što je postalo jasno da zastupnici iz Republike Srpske neće sudjelovati u radu.

Novinarima je to potvrdio predsjednik oporbene Naše stranke (NS) Predrag Kojović pojašnjavajući kako će nova sjednica Zastupničkog doma biti zakazana za rujan.

"Odluka (o otkazivanju) je političke, a ne poslovničke naravi i donesena je kako bi se osiguralo vrijeme da se prevlada kriza koje su izazvale stranke iz RS-a", izjavio je Kojović.

Lideri parlamentarnih stranaka iz RS u ponedjeljak su se suglasili kako njihovi članovi neće sudjelovati u radu Predsjedništva BiH, državnog parlamenta i Vijeća ministara sve dok se ne povuče odluka visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka kojom je on prošloga tjedna nametnuo izmjene Kaznenog zakona i omogućio da se ubuduće kaznom do pet godina zatvora sankcioniraju svi oni koji niječu ratne zločine te veličaju njihove počinitelje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će entitetski parlament vjerojatno već do kraja ovoga tjedna kao odgovor na Inzkovu odluku donijeti dva nova zakona. Nije pojasnio o čemu je točno riječ, no citirajući neimenovane stranačke izvore, mediji u utorak tvrde kako u RS planiraju proglasiti zakon kojim bi se zatvorom kažnjavale osobe koje bi taj entitet kvalificirale kao genocidnu tvorevinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 12:22