NOTOM NA NOTU

SRPSKO MINISTARSTVO 'Ovo je prava istina o sastanku na kojem je naša veleposlanica odbila primiti notu hrvatskog Ministarstva...'

 
Ivica Dačić
 Profimedia, Alamy

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je jučer kako je srbijansku veleposlanicu u Zagrebu pozvalo na sastanak i izrazilo prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku, a veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu.

No, jutros iz Beograda stižu potpuno suprotne informacije. Naime, srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je sastanak zakazan na inicijativu Beograda te da su Hrvati odbili primiti notu Srbije i pokušali uručiti svoju.

U priopćenju Ministarstvo na čijem čelu se nalazi Ivica Dačić tvrdi da potez 'hrvatskih vlasti da zabrani ulazak delegaciji Vojske Srbije u Hrvatsku, najblaže rečeno, nije osnovan'.

Također, iz Beograda tvrde da je delegacija bila najavljena nadležnim organima RH.

Priopćenje srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije, povodom priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, obavještava da je veleposlanica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je veleposlanica Srbije odbila primiti.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra da postupak Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva obrane i Vojske Srbije, a kojem je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uvjeti boravka, najblaže rečeno, nije osnovan. Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske, navodi se u noti.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti s osnovnim načelima moderne Europe, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije još jednom ukazuje da „neprimjerenih postupaka" niti reakcija od strane „srpskog političkog vodstva" nije bilo. Podsjećamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komentirati poruke hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih organa. Republika Srbija ostaje posvećena unaprjeđenju stabilnosti regiona i dobrosusjedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:11